Loupez-19-72014

LIBEREC – Nebezpečný nožem ozbrojený pachatel stihl během jedné hodiny v sobotu 19. července 2014 dopoledne spáchat v centru Liberce tři loupeže.

AKTUALIZACE – 28. červenec 2014:

V souvislosti se třemi spáchanými loupežemi, ke kterým došlo v sobotu 19. července 2014, jsme se neprodleně obrátili s žádostí o spolupráci na veřejnost. Pachatele zachytili bezpečnostní kamery umístěné v prodejně zlatnictví OC Forum. Záběry a fotografie pořízení z tohoto záznamu jsme zveřejnili a požádali jsme veřejnost o pomoc při hledání nebezpečného pachatele.

Přestože se kriminalistům podařilo získat již několik poznatků k uvedené osobě, přálo jim však více kriminalistické štěstí. Během konání hudebního festivalu “Benátská noc” v areálu Vesec, spatřila v pátek večer mezi tisícovkou návštěvníků jedna z obětí loupeže samotného pachatele. Je až neuvěřitelné, že právě mezi takovým množstvím návštěvníků akce se setkají oběť s pachatelem.  Muž na sebe upoutal pozornost i svým oblečením, které měl na sobě i v době loupeže. Poškozená osoba neprodleně vyrozuměla policisty dohlížející na bezpečnost a veřejný pořádek akce. Ti se nacházeli v těsné blízkosti a muže podezřelého z loupeží na místě krátce před desátou hodinou večer zadrželi. Jak se později ukázalo, jedná se o 38letého muže pocházejícího z Havlíčkobrodska. Kriminalisté zjistili, že kromě zmíněných tří loupeží má muž na svědomí ještě jednu loupež, kterou spáchal o pár dní dříve, a to krátce po půlnoci z 11. na  12. července 2014 v herna baru v Kostelní ulici. V tomto baru zprvu předstíral hru na automatu, poté přistoupil k baru a po obsluze požadoval pod pohrůžkou použití zbraně – pistole, kterou měl mít uloženou v batohu, vydání finanční hotovosti. Z baru tak odešel s téměř 7 tisícemi korun.  V tomto případě naštěstí nikomu nezpůsobil újmu na zdraví. Zbytek víkendu tak strávil lupič v policejní cele. Kriminalistům se zároveň podařilo zajistit i oblečení, ve kterém muž loupeže páchal. 

Policie ČR děkuje za spolupráci veřejnosti, zejména pak jedné z obětí trestného činu. Díky tomuto zájmu a ochotě spolupracovat se kriminalistům podařilo pachatele dopadnout jen několik dní po spáchání loupeží. Krimialisté již proti muži zahájili trestní stíhání ze zvlášť závažného zločinu loupeže, za který nyní hrozí muži trest odnětí svobody od dvou až do deseti let. Vzhledem k tomu,že zde byly důvodné obavy, že muž bude v trestné činnosti dále pokračovat nebo se bude skrývat, podali kriminalisté zároveň soudu návrh na vzetí muže do vazby. Tento návrh soudce akceptoval a dnešního dne rozhodl o vzetí muže do vazby.

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec

V sobotu 19. července 2014 došlo v dopoledních hodinách během velmi krátké doby v centru města Liberce ke spáchání třech loupeží. První loupež se stala v krytém parkovišti OC Forum v ulici Blažkova, ke druhé loupeži došlo v prodejně zlatnictví v OC Forum a třetí loupež spáchal neznámý pachatel v herna baru na Tř. 1. Máje. Všechny tři loupeže má na svědomí stejný pachatel.

Nožem ozbrojený pachatel vždy pod pohrůžkou násilí požadoval od poškozených vydání finanční hotovosti, kterou se mu v prvním a posledním případě podařilo získat. Ve druhém případě prodavačka svým křikem upoutala pozornost svědků a pachatel odešel s prázdnou. Celkem se mu podařilo odcizit téměř 60 tisíc korun.

Ze záznamu z bezpečnostních kamer v prodejně zlatnictví se podařillo pachatele zachytit.

Dle popisu, který se podařilo získat kriminalistům, se jedná o muže ve věku 35 – 37 let, světlejší pleti, výšky 170 -180 cm, světlých na krátko střižených vlasů. Muž neměl vousy ani žádné jiné markanty v obličeji. Hovořil česky.

Oblečen byl do zeleno-černé kostkované košile, maskáčových zelených tříčtvrtečních kalhot, na hlavě měl čepici s kšiltem černé barvy a na zádech batoh tmavé barvy.

Video s pachatelem zde

Po zjištění všech informací zahájili kriminalisté šetření a po neznámém pachateli intenzivně pátrají. Doposud ale nebyli úspěšní, a proto se obracejí s žádostí o pomoc na veřejnost.

V případě, že muže ze záznamu či fotografií (viz. níže) někdo pozná, ať kontaktuje policisty prostřednictvím  bezplatné tísňové linky 158  nebo na kterékoliv policejní služebně. Současně varujeme veřejnost, aby se nikdo nepokoušel sám uvedeného muže zadržet, neboť muž je schopen ublížit. Při první loupeži způsobil totiž poškozenému drobná řezná poranění, která si však nevyžádala nutnost lékařského ošetření. U ostatních případů naštěstí k žádným zraněním nedošlo. Zároveň žádáme svědky, kteří se nacházeli v době loupeže v prodejně zlatnictví, aby se přihlásili na policii, mohou svým svědectvím významně přispět k objasnění případu. Podaří-li se kriminalistům pachatele dopadnout,  hrozí mu obvinění ze zločinu loupeže, za který jej může soud poslat až na deset let do vězení.

Více fotografií najdete zde.

 

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974 466 207, 725/900210
21. července 2014

Pin It on Pinterest