14150b3cbea40acd9f964acbd68acf03ZOO Liberec získala do svého chovu nový druh veslonohých vodních ptáků, pelikány skvrnozobé (Pelecanus philippensis). Chovatelé zatím dovezli tři samice (* 2014) ze ZOO Dvůr Králové, do budoucna ale plánují jejich dopárování samci i další rozšíření chovu až na pět kompletních párů. Skvrnozobí pelikáni patří mezi osmi známými druhy pelikánů k nejméně zastoupeným ve volné přírodě; v současnosti se jejich počty v jižní Asii (Kambodža, Indie, Indonésie, Laos, Myanmar, Nepál, Srí Lanka, Thajsko, Vietnam) odhadují na max. 10.000 jedinců, vyhynuli již v Bangladéši a na Filipínách. V zoologických zahradách v Evropě nejsou prakticky zastoupeni, naproti tomu v Česku je lze najít už v pěti zoo. V ZOO Liberec je možné nové veslonohé pozorovat na chovném jezírku ve společnosti pelikánů bílých.

Pelikáni skvrnozobí obývají v rozsáhlých koloniích mělké i hluboké mokřady se sladkou i slanou vodou, živí se převážně rybami. Patří mezi menší pelikány s hmotností do 5 kilogramů, typickým znakem jsou skvrny po celé délce zobáku a zbarvení peří v různých odstínech šedi. Mezi hlavní hrozby volně žijících ptáků patří především nárůst rušivých vjemů v době hnízdění, způsobených lidmi, odlesňování původního prostředí, rozšiřování invazivních rostlin na úkor původní mokřadní flóry a také lov kuřat a krádeže vajec.

Už podruhé v letošním roce se podařilo v ZOO Liberec odchovat ohroženého primáta, makaka lvího (Macaca silenus). Po samci, který se narodil letos v dubnu, přišlo nové mládě (pohlaví zatím neznáme) na svět 9. července. Matkou je Saphira (* 2008), otcem opět Viki (* 2001). Jarní samec dostal jméno Fili, čerstvé mládě pak Kili; obě jména přitom odkazují ke známým trpaslíkům z Tolkienova Pána prstenů. Oba makaci se narodili po 12 letech, kdy se v ZOO Liberec odchovům buď nedařilo, nebo chovanou skupinu tvořili pouze samci.

Makakové lví patří mezi 25 nejohroženějších primátů a jsou proto zařazeni do Evropského záchovného programu (EEP, = nejvyšší míra ochrany v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií). Ve volné přírodě se podle Červené knihy IUCN pohybuje méně než 4 tisíce jedinců (z nichž dospělých kusů je méně než 2500) ve 47 malých a izolovaných subpopulacích roztroušených v sedmi různých lokalitách jihozápadní Indie. Ke kontaktu, příp. vzájemnému páření tak dochází jen u malého množství skupin (odhaduje se 10 – 15), což na zvýšení celkové populace nestačí. Kromě toho je dalším velkým ohrožením úbytek přirozeného prostředí (plantáže čajovníků, kávovníků či eukalyptu na úkor pralesa) a také lov pro potravu místních lidí, stejně jako pro „medicínské“ využití.

Zdroj: ZOO Liberec

Pin It on Pinterest

Share This

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close