201481420655861

HARRACHOV – Přes 70 odvážných hasičů se ve čtvrtek postavilo na start třetího závodu Českého poháru v disciplínách T.F.A. Harrachovský Mamut 2014.

Mezi startujícími byli ti nejlepší z celé České republiky a závody měly i mezinárodní účast ve čtyřech hasičích Straže požarnej z Polské republiky. Závod se konal v neobvyklém prostředí skokanských můstků, kdy se hasiči museli poprat se silovými disciplínami i náročným vytrvalostním výběhem. Ten měl „pouhých” 270 metrů, ale s převýšením na této vzdálenosti 92 metrů.

Hasiči museli pokořit celkem 4 úseky. V první části šlo o běh s požárními hadicemi, po kterém následovalo sbalení 2 ks hadic do boxu. Po tomto rozjezdu přišel pekelný úsek číslo 2. Na něm bylo třeba zvládnout hned za sebou 80 úderů palicí v hammer boxu, přenést sníženým profilem závaží, přemístit na vzdálenost 60 metrů osmdesátikilogramovou figurínu a zdolat třímetrovou bariéru. V úseku 3 čekalo na hasiče lešení, ke kterému stavěli nastavovací žebříky a nahoru vytahovali břemeno ze 2ks hadic. V posledním čtvrtém úseku se dorazili výběhem v plné výbavě ke skokanským můstkům, přesně až na úroveň hrany můstku K 120. Všichni si hrábli na dno svých sil a posunuli hranici svých fyzických možností. V Harrachově už teď vědí, co znamená zkratka TFA (Toughest Firefighter Alive), která bývá volně překládána „Nejtvrdší hasič přežívá”.

V kategorii mužů nad 45 let získal první místo Zdeněk Hubáček z SDH Uničov. V kategorii 35 – 45 let vybojoval bronz Jan Semerádt z HZS Libereckého kraje. Stříbro patřilo Michalu Přecechtělovi z HZS Olomouckého kraje a první místo získal David Kubiš z HZS Jihočeského kraje. Silně zastoupená byla i kategorie mužů do 35 let. Zde skončil na třetí příčce Lukáš Houdek z HZS Jihočeského kraje, stříbro vybojoval Pavel Kubín z HZS Královéhradeckého kraje a z úžasného prvního místa se mohl radovat favorit celého podniku Lukáš Novák z HZS hlavního města Prahy.

Mezi družstvy patřil bronz HZS Olomouckého kraje, druhé místo pak HZS Královéhradeckého kraje a na zlato dosáhli hasiči z HZS Jihočeského kraje.

Soutěže se zúčastnily také 2 ženy, které závod nedokončily. Jejich výkony byly přesto obdivuhodné a diváci je odměnili zasloužilým aplausem.

Za přípravu závodu patří velké poděkování pořadatelům, partnerům, rozhodčím, pracovním četám, zkrátka všem, kteří se podíleli na bezproblémovém průběhu.

 

Autor / zdroj: Mgr. Zdenka Štrauchová

Pin It on Pinterest