Cyklistu v reflexní bundě uvidí řidič auta včast

Až na 500 metrů uvidí v noci řidič auta cyklistu, který si oblékne bundu vyvinutou na katedře oděvnictví naší fakulty textilní. Je to dvakrát více než při použití běžně používaných reflexních prvků. „To podstatně zvýší bezpečnost cyklistů, kteří patří k nejvíce ohroženým účastníkům silničního provozu,“ řekl na dnešní tiskové konferenci Martin Farář, vedoucí samostatného oddělení BESIP Ministertsva dopravy ČR.

Vědecký tým Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci dnes novinářům představil finální verzi cyklistické bundy s nositelnou elektronikou, která byla letos uvedena na trh. Spoluautory jsou profesor Zdeněk Kůs a docent Antonín Havelka. Pracovali na ní zhruba dva roky. Elektrické příslušenství byla vyvinutá na katedře oděvnictví a posléze modifikováno firmami Applycon a Elitronic, které zajišťovaly návrh a výrobu elektronických ovládacích modulů. Bundu, která je chráněna dvěma užitnými vzory vyrábí společnost KALAS Sportswear s.r.o. Tábor

Bunda svítí a signalizuje změnu směru jízdy a podle docenta Havelky je unikátní i ve světovém měřítku. Jsou v ní zabudované osvětlovací LED diody a je v ní i elektronické zařízení.  Jedná se o nové jedinečné technické řešení, které při jízdě na kole signalizuje změnu směru a brzdění. Zařízení se skládá z cyklistické bundy se zabudovanými LED diodami a elektronickým zařízením umožňujícím signalizační blikání LED diod. Led osvětlovací diody umístěné na zadní viditelné části cyklistického bundy, ale i na přední části bundy, aby cyklista periferně mohl kontrolovat funkci zařízení. Toto zařízení umožňuje signalizaci změnu směru cyklisty, a tím všeobecně zvýšení viditelnosti cyklisty na vozovce. Na řidítkách je umístěna druhá část elektroniky s ovládacím spínačem změny směru jízdy. Při změně směru cyklista stiskne spínač a na bundě se rozsvítí příslušné diody. Spojení mezi řidítky a bundou je bezdrátové a neomezuje pohyb cyklisty. „Výhodou je, že svítící bunda je lépe vidět i v zatáčkách, kde obyčejné reflexní materiály ztrácejí účinek,“konstatoval docent Havelka

Profesor Zdeněk Kůs upřesnil, že moduly mají kompaktní rozměry umožňující snadnou integraci do oděvu a montáž na jízdní kolo. „V oděvu je elektronický modul zasunut v kapse na rubové straně u spodního lemu bundy. Na jízdní kolo je pak nutné osadit zapouzdřenou elektroniku připínacím klipem, který umožní snadné připnutí a odepnutí. Osvětlení má relativně malou spotřebu elektrické energie a díky technickému řešení integrace do textilie snese běžnou údržbu oděvů,“ uvedl profesor Kůs s tím, že a toto technické řešení umožňuje po vyjmutí napájení běžnou údržbu.

V reálném testu, který se uskutečnil v podzemních garážích naší univerzity, byli srovnáni tři různě osvětlení cyklisté. Cyklista v tmavém oblečení na kole bez povinného vybavení (tedy bez osvětlení a odrazek), cyklista v pestrém a světlém oblečení na řádně vybaveném kole pro jízdu v noci a cyklista na stejném kole s použitím bundy osazené signalizačním osvětlením a výraznými reflexními potisky. Rozdíly byly výrazmé. „Test prokázal, že dobré osvětlení s reflexními potisky může být pro všechny, kteří se pohybují v silničním provozu, klíčové pro jejich přežití. Vidět a být viděn, to je základní pravidlo, kterého by se měl držet každý chodec a cyklista,“ uvedl šéf BESIPu Martin Farář.

Loni na silnicích v Česku zemřelo i vinou snížené viditelnosti 19 cyklistů a 91 chodců. Podle Martina Faráře je motorista při padesátikilometrové rychlosti schopen zareagovat, pokud vidí cyklistu nebo pěšího aspoň na vzdálenost 50 metrů. Bez reflexních materiálů je ale cyklista na neosvětleném kole či chodec viditelný jen do vzdálenosti maximálně 25 metrů. Hodnoty u svíticí bundy považuje z pohledu bezpečnosti za nadstandard a oceňuje, že díky své technologii upozorňuje i na změnu směru jízdy. “Řidič vozidla má ve tmě šanci zjistit, že cyklista odbočuje, a eliminuje se tak riziko, že dojde ke střetu, na minimum,” konstatoval Farář.

Podle Antonína Havelky je svíticí bunda je z paropropustného materiálu, aby dobře odváděla pot cyklisty při jízdě. Zároveň je částečně odolná proti dešti, její vodní sloupec je 1200 milimetrů. Výdrž baterie je 36 hodin, dobíjení trvá 2-3hodiny

Technologie s bundou se bude od září prodávat za téměř 9000 korun nebo s návlekem na batoh za zhruba 7000 korun. “K prodeji budou zatím v našem e-shopu a u některých specializovaných obchodů,” uvedl výkonný ředitel firmy Kalas Sportswear Josef Filip. Podle něj už registrují několik desítek zájemců. Firma chce svíticí bundu prodávat i za hranicemi, na podzim se s ní pokusí prosadit ve Velké Británii.

J. Kočárková

Zdroj: TUL

Pin It on Pinterest