frydlant3Přijďte poznat kraj pod Jizerskými horami z ptačí perspektivy – o víkendu se opět otevírá veřejnosti ochoz věže hradu a zámku Frýdlant! Výšlap na hradní věž je sice poněkud náročný, ale odměnou vám bude nevšední výhled na panorama hor. Do věže se podíváte mimořádně předposlední prázdninový víkend, tedy 23. a 24. srpna, hradozámecká noc je pak naplánována na poslední srpnovou sobotu.

Původní strážní věž na území dnešního Frýdlantu byla pravděpodobně dřevěná a chránila obchodní stezku ze Žitavy do polské Vratislavi. Ochoz současné hradní věže pochází z druhé poloviny 16. století a její kamenné tělo z hlubokého středověku.

Výstup na věž je poměrně obtížný a na vlastní nebezpečí – v posledním patře je totiž nutné šplhat po žebříku. Trocha námahy je potom odměněna fantastickým výhledem na vrcholky Jizerských hor, které budete mít z vrcholku věže jako na dlani. Kvůli stísněným prostorům však mohou průvodci do věže brát skupinky maximálně po deseti až dvanácti lidech.

Státní hrad a zámek Frýdlant byl vybudován v polovině 13. století na ochranu před vpádem Tatarů. Prvním turistům se otevřel již roku 1801, čímž se stal prvním hradním muzeem ve střední Evropě. Kromě obvyklých sbírek zámeckého nábytku a vybavení je součástí expozice také sbírka zbraní a dýmek a také zámecká obrazárna.

Přijďte se pokochat! Čekají vás krásné pohledy na Frýdlantsko a především na panorama Jizerských hor.

Zdroj: Kudy z nudy

Pin It on Pinterest