4_červeny_kamen

Naučná stezka Terasy Ještědu vede po skalních útvarech Ještědského hřebene, včetně toho nejkrásnějšího – Kamenných vrat. Začíná i končí na sedle Výpřež. Stezka dlouhá 10 km seznamuje návštěvníky na 12 zastaveních především s geologií a geomorfologií Ještědského hřebene. Turisté se na středně těžké stezce seznámí rovněž s historií lanovky na Ještěd, ještědských chat, hotelů a pomníčků.

Z Výpřeže na vrchol Ještědu

Stezka prochází po nejzajímavějších skalních útvarech Ještědského hřebene. Vede z Výpřeže na vrchol Ještědu a odtud po hřebeni přes Černý vrch na Pláních, odkud se po takzvané Dělané cestě vrací kolem Červeného kamene a Kamenných vrat zpět. Do trasy se počítá i odbočka od chaty Ještědka na vrchol hory.

Vzácné rostliny

Terasy Ještědu jsou součástí přírodního parku Ještěd. Na okolních úbočích vrcholku můžeme vidět jednotlivé balvany, sutě či bloky, které v různých úsecích mohou připomínat kamenné toky či moře. Terasy mají kolem 10 úrovní, jejichž šířka je 20 až 70 metrů. Z vzácných rostlin tu můžeme vidět kýchavici Lobelovu, sedmikvítek evropský, podbělici alpskou či devětsil bílý.

Historie Ještědu

Na vrcholu Ještědu byla již v roce 1850 postavena horská chata. Vedle ní později vyhlídková věž, kterou v roce 1889 nahradila věž nová. Za 14 let ji však strhla vichřice. Nová chata s kamennou vyhlídkovou věží byla otevřena v lednu 1907. Chata shořela při požáru v roce 1963, věž byla požárem silně narušena.

Věž na Ještědu kulturní památkou

V roce 1966 byl položen základní kámen věže ve tvaru rotačního hyperboloidu, ve které je umístěn i známý hotel. Autorem projektu je architekt Karel Hubáček. Stavba byla po průtazích dokončena v roce 1973. Dominanta kraje byla prohlášena kulturní památkou.

Doprava: Z Liberce autobusem na Výpřež.

Poloha GPS – N50 44.587 E14 58.720

Zdroj: Liberec mě baví

Pin It on Pinterest