Nepropásněte zápisZápis zájemců o celoroční kurzy Dětské univerzity proběhne v pátek 5. září od 15 do 17 hodin a v sobotu 6. září 2014 od 10 do 12 hodin v areálu Technické univerzity v Liberci, v budově C (Studentská 5) v posluchárně C1. Středoškolští studenti se v tyto dny mohou zapsat do nově nabízených AP kurzů. Zápis je spojený s prezentací nabízených oborů.

Dětskou univerzitu, která se může pochlubit již více než sedmi stovkami absolventů, pořádá Technická univerzita v Liberci letos již po páté. Pokračovat v této u dětí oblíbené aktivitě může díky novému projektu EDUTECH, podpořenému Evropskou unií. Projekt EDUTECH umožnil nejen  pokračovat v Dětské univerzitě a podstatně navýšit její kapacitu i počet oborů ale také rozšířit nabídku pro studenty středních škol a pro učitele základních a středních škol.

Dětská univerzita se šíří i mimo Liberec
Pátý ročníku Dětské univerzity bude zahájen letos v říjnu a děti si v něm vyberou z více než 50 oborů: Novinkou jsou například kurzy zaměřené na biomedicínské inženýrství, průmyslovou robotiku, mechaniku, pružnost a pevnost, informatiku a aplikovanou matematiku. „Cílem nového projektu je také šířit myšlenku Dětské univerzity i mimo půdu TUL. Chceme proto do výuky dětí na Dětské univerzitě více zapojit naše studenty a absolventy, aby se naučili s dětmi pracovat a v budoucnu byli schopni a ochotni pokračovat v našich aktivitách, chceme, aby školy otevíraly vlastní technické či přírodovědné kroužky i mimo Liberec,“ říká manažer projektu Miloš Hernych. Dodal, že dohodu o pořádání kurzů mimo Liberec uzavřel realizační tým už s několika základními a středními školami. Například v Hronově nebo v Broumově.

Pomoc před maturitou a přijímačkami na vysokou
Výraznou novinkou jsou letos poprvé nabízené AP kurzy pro studenty středních škol ve více než dvaceti oborech zaměřených na elektroniku, robotiku, matematiku, fyziku, strojírenství, architekturu, textil a přírodní vědy. Kurzy pomohou i při přípravě na maturitu a přijímací zkoušky na vysokou škole. „Účastníci kurzů si „nanečisto“ vyzkoušejí vysokoškolské studiu pod vedením mladých vědeckých pracovníků naší univerzity. Absolventi kurzů získají znalosti, které jim výrazně pomohou překonat obvyklé těžkosti vysokoškoláků v prvním ročníku studia,“ uvedl Hernych.

Metodická pomoc pro učitele základních a středních škol
Smyslem projektu je nejen realizovat aktivity přímo zaměřené na talentované děti a mládež, ale také pomoci pedagogům a lidem pracujícím s mládeží. Pro pedagogy ze základních a středních škol připravila naše univerzity nabídku bezplatného zvyšování kvalifikace v kurzech akreditovaných MŠMT. Kurzy, kde se zájemci seznámí se základy a metodikou badatelsky orientované výuky, budou probíhat v jeden den v rozsahu šesti vyučovacích hodin na půdě Technické univerzity v Liberci nebo po dohodě v jiné škole. „Absolventi kurzů získají zdarma sadu vyučovacích materiálů a pracovních listů,“konstatovala manažerka projektu Markéta Dubová z Technické univerzity v Liberci. Zdůraznila, že kurzy vedou zkušení a na vyučovací praxi orientovaní odborní lektoři z Technické univerzity v Liberci.

J. Kočárková

Zdroj: TUL

Pin It on Pinterest