20136201049565555

LIBEREC – Na základě aktuálního rozhodnutí zastupitelů poskytne statutární město Liberec částku 160.000 Kč spolku Ještěd 73, který se již třetím rokem snaží navracet interiéru horského hotelu Ještěd jeho původní podobu. Finanční příspěvek poslouží na obnovu původního baru v odhadované ceně 860.000 Kč.

Z původního vybavení baru zbyly dnes jen přišroubované části, což znamená barový pult, police a světla. Ostatní vybavení nyní spolek Ještěd 73 zajišťuje v podobě přesných replik, jejichž výrobu umožní nejen zachovalé plány na veškerý nábytek, ale také nově kreslené výrobní výkresy architekta Otakara Binara, autora původního interiéru.

„Postupná obnova interiérů objektu libereckého hotelu Ještěd, na kterou nyní přispělo i statutární město Liberec, je velmi pozitivním impulsem pro všechny partnery obnovy Ještědu. Partnerství s městem a Libereckým krajem, který příspěvek již také schválil, zlepší vnímání nejen hotelu a restaurace, ale celého Liberce. Do budoucna jistě přispěje ke zvýšení atraktivity našeho města. Hotel totiž není unikátem jen jako stavba, ale má i unikátní interiéry, což návštěvníci po jejich obnově do původního stavu ocení o to víc. Angažování špičkových odborníků a autora původního návrhu vybavení architekta Binara, je navíc zárukou kvalitní obnovy vybavení i dalších vnitřních prostor na Ještědu,“ komentoval přidělení dotace náměstek primátorky pro cestovní ruch Jiří Rutkovský.

Nejbližší akcí, kterou pořádá město Liberec s partnery projektu, jsou Oslavy Ještědu. Uskuteční se v sobotu 20. září 2014. V rámci této akce je připraven bohatý program nejen na Ještědu, ale i v místě konečné zastávky tramvaje v Liberci – Horním Hanychově. Vstup bude pro veřejnost zdarma.

„V rámci dnešní tiskové konference Oslavy Ještědu 2014 jsem si v doprovodu krajské radní paní Hany Maierové, zástupce provozovatele pana Petra Šmause a paní Mileny Lánské ze spolku Ještěd 73 prohlédl zrekonstruovanou část interiéru, kterou tvoří salonek restaurace, a také část připravenou k rekonstrukci a doplnění replik původního vybavení – původní bar. Obnovený bar by měl být dle informací paní Lánské otevřen již při letošních Oslavách Ještědu. Podle fotografií z výroby replik a komentáře, který zazněl na tiskové konferenci, se všichni máme se na co těšit,“ doplnil na zasedání zastupitelstva Jiří Rutkovský, náměstek primátorky pro cestovní ruch.

 

Autor / zdroj: Jan Vrabec

 

Pin It on Pinterest