hermanice2_690_460_cropNad Heřmanicemi na Frýdlantsku vyrostla v létě 2012 do výšky bezmála čtyřiadvaceti metrů nová dřevěná rozhledna, která nabízí nádherný výhled do okolní krajiny.

Abyste mohli na rozhlednu vystoupat a rozhlédnout se po okolí, musíte zdolat bez jednoho stovku schodů. Schodiště vedou nahoru hned dvě, takže se nově příchozí návštěvníci nemusí vyhýbat sestupujícím turistům. Z rozhledny uvidíte krajinu jako na dlani – dohlédnete na Jizerské i Lužické hory, Žitavskou nížinu, Dětřichov, část Heřmanic i elektrárnu Turów v Polsku.

Věž postavená z modřínového dřeva je vysoká 24 metrů, má tvar tubusu zakončeného kopulí. Dřevěná konstrukce s dvojitým schodištěm je opláštěna pletencem dřevěných větví. Kromě modřinu při stavbě posloužily i náletové bukové dřeviny z blízkého okolí a další zajímavé artefakty lesa, jako například třeba houby.

Rozhledna o průměru pěti metrů má být jedním z hlavních lákadel na cyklostezce vedoucí z polské Bogatynie přes Heřmanice do Dětřichova. Na české straně se z této dálkové cyklotrasy můžete napojit například na Pašeráckou cyklostezku.

Zdroj: Kudy z nudy

Pin It on Pinterest