201499816229045

VIŠŇOVÁ – Jasan ztepilý, který roste ve Višňové v místní části Víska, se díky projektu Zdravé stromy pro zítřek v pátek 12. září dočká ošetření. Jeden den odborné péče mu sponzorsky věnují certifikovaní Evropští arboristé Tomáš Socha a Lukáš Adámek.

Arboristé provedou bezpečnostní řez, zredukují korunu jasanu a hlavní kosterní větve zpevní pomocí vazby dynamickým lanem, aby strom stabilizovali. Omlazení se kromě jasanu v pátek dočká také nedaleko rostoucí Dub ochránce, který se proslavil vítězstvím v celostátní anketě Strom roku 2013. Jako odměnu v této soutěži získal odborné ošetření od stromolezců z firmy Prostrom Bohemia.

Přibližně 150 let starý a 29 metrů vysoký jasan se nachází ve dvoře soukromé zemědělské usedlosti. Jeho cenová hodnota se odhaduje na téměř 209 tisíc korun. Stav jasanu je výrazně zhoršený, a proto ho obec Višňová přihlásila do projektu Zdravé stromy pro zítřek, který již několikátým rokem pořádá Nadace Partnerství, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu o. s. a Mendelova univerzita v Brně. Zhodnocení stavu stromu na podzim minulého roku provedli odborníci z univerzity ve spolupráci se studenty a doporučili další postup. Nyní se péče o zdraví jasanu ujmou stromolezci Tomáš Socha a Lukáš Adámek, kteří prošli patřičným vzděláním a vlastní mezinárodní certifikát pro ošetřování stromů European Tree Worker (Evropský arborista).

Projekt Zdravé stromy pro zítřek pomáhá po celé republice bezplatně ošetřovat stromy, které jsou pro svou lokalitu nějakým způsobem významné. Zároveň chce prostřednictvím ukázkových ošetření vzdělávat majitele a správce stromů, aby o stromy pečovali pravidelně a hlavně odborně, což je zásadní v místech s častým výskytem lidí. Neodborné zásahy totiž mohou strom poškodit, zkrátit jeho život i snížit jeho provozní bezpečnost. Další informace o projektu jsou dostupné na webových stránkách www.zdravestromy.cz.

V pátek dopoledne ve Vísce proběhne také ošetření stopadesátiletého Dubu ochránce, který při záplavách v roce 2010 svým kmenem zastavil stromy, auta a další materiál. Díky tomu naplavená masa nestrhla dům, na jehož střeše čekal starší pár se psem na svou záchranu. Loni na podzim dub zvítězil s více než 6 tisíci hlasy v celostátní anketě Strom roku, a tak získal odborné ošetření od firmy Prostrom Bohemia a zahradnickou realizaci od společnosti Garpen. Úpravy v okolí dubu a umístění mobiláře by mělo být dokončeno v průběhu října.

 

Autor / zdroj: Adéla Badáňová

Pin It on Pinterest