hsrŠPINDLERŮV MLÝN – Horská služba Krkonoše a Horská služba ČR si v letošním roce připomíná 80. výročí založení. Oslavy výročí budou probíhat 13. září ve Skiareálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně. Připraveny pro vás budou ukázky záchranných technik, fyzické testy s možností zúčastnit se, i dětské sportovní soutěže.

80. výročí založení Horské služby

Kdy – So| 13. září 2014
Kde – Skiareál Svatý Petr, Špindlerův Mlýn
Od – 9.00 – 17.00 hodin
 
První záchranné oddíly začaly pracovat v roce 1934 v Krkonoších a postupně byla Horská služba od května 1948  do ledna 1955  založena i v dalších šesti pohořích, kde působí dodnes.
Po celou dobu svého působení pomáhá lidem v nouzi a to nejen na horách, ale v poslední době i v nepřístupných terénech  mimo horské oblasti. Všichni, kdo v Horské službě působili a s její prací spojili svůj život, ať už to byli první záchranáři  v době před druhou světovou válkou, kteří se rekrutovali z řad hasičů, lyžařských učitelů  nebo majitelů a nájemců horských bud, přes nadšence, kteří činnost HS oživili v prvních letech po válce, až po současné záchranáře, zasluhují obdiv a úctu. V počátcích záchranné činnosti v horách pracovali s minimem prostředků a všechny technické nedostatky nahrazovali nesmírnou pílí, nadšením a obětavostí. Díky tomu se mohla HS v dalších letech rozvíjet a získávat zkušenosti, které byly předávány novým zájemcům a členům.  Postupně se HS začala věnovat i dalším činnostem jako je například lavinová prevence, výcvik lavinových specialistů a psů, letecká záchrana  nebo výcvik celé členské základny HS na základě velmi dobře propracované metodiky.

Program:

9:10 – start fyzických testů Horské služby s možností účasti veřejnosti
9:30 – start XXXVI. ročníku Mezinárodní soutěže Horské služby
9:30–17:00 – dětské a sportovní soutěže – skákací hrad, bungeerunning, terénní koloběžky, animátor, turnaje v tenisu a volejbalu, lezecká stěna, přemostění
13:45–15:00 – ukázky záchranných technik HS – evakuace z lanovky, evakuace paraglidera ze stromu, práce mimo palubu vrtulníku, transport zraněných, lavinových psů, po celý den statické ukázky techniky a materiálu, prezentace činnosti Horské služby, historických materiálů a fotografií

Pin It on Pinterest