137-Milan_Pilař-Sluneční_expanze

Po celou dobu letních prázdnin mohla veřejnost vybírat fotografii Jizerských hor, která jim přišla nejkrásnější. V internetovém hlasování se postupně v osmi týdenních kolech objevilo všech 209 snímků od 53 fotografů, které dorazily do soutěže Zaostřeno na Jizerky. Tu pořádá Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor. Z každého kola vzešly dvě nejlépe hodnocené fotografie, které se pak střetly o přízeň veřejnosti ve finálovém čtrnáctidenním hlasování. Výsledky byly až do poslední chvíle velice vyrovnané, ale nakonec zvítězil snímek Milana Pilaře s názvem Sluneční expanze, který obdržel necelých 800 hlasů. „Celkově bylo odevzdáno skoro 7 000 hlasů a takto veliký zájem lidí o krásné snímky Jizerských hor mě opravdu potěšil. Je vidět, že lidé mají o toto naše pohoří stále značný zájem“, řekl Ondřej Petrovský, ředitel nadace.

Snímek vznikl v říjnu loňského roku za osadou Jizerka směrem k polské straně hor. Sám autor pochází až z Oseku u Rokycan a do Jizerských hor vyrazil s členy místního fotoklubu. „Rádi fotíme, tak jsme si udělali výlet a napadlo nás, že při východu slunce by mohly na tomto místě vzniknout pěkné snímky a povedlo se“, doplnil autor vítězného snímku Milan Pilař.

Fotografie se připojí k 37 dalším, které vybrala odborná porota, a veřejnosti se představí v rámci vernisáže výstavy. Ta se uskuteční ve čtvrtek 9. října od 17 hod v Centru Babylon Liberec v Atriu Tropické zahrady. Představen zde bude kalendář Zaostřeno na Jizerky 2015, který je sestaven z nejlepších snímku tohoto ročníku fotosoutěže. Autoři takto oceněných fotografií obdrží ceny od společnosti Canon a pěkné knížky. Jako poděkování obdrží všichni účastníci fotosoutěže jeden kalendář zdarma. Vernisáž zpříjemní hudební doprovod Lukáše Pelce na kontrabas a na návštěvníky čeká i malé občerstvení. Výstava se následně přesune do prostor nákupního městečka, kde si ji lidé budou moci prohlédnout až do konce října. Ani poté však výstava nekončí. V listopadu bude k vidění v obchodním centru Forum Liberec a poté se bude přesouvat do vybraných obcí libereckého kraje.

Nástěnný kalendář ve formátu A2, o který je každý rok veliký zájem, bude možné objednávat přímo prostřednictvím emailu ( jizerky@ecn.cz), telefonu (605 701 503) nebo osobní návštěvou v kanceláři nadace (Matoušova 453/21, Liberec). Jeho cena je 300,- Kč a výtěžek z jeho prodeje bude věnován zpět do Jizerských hor na výsadby původních druhů dřevin. „Naším cílem bylo nejen ukázat lidem krásy tohoto pohoří, ale zároveň mu nějak i pomoci a díky ochotným lidem se to daří,“ vysvětluje Petrovský.

 

 

Více informací: Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor,

                           tel.: 605 701 503, e-mail: jizerky@ecn.czwww.jizerky.ecn.cz

Zdroj: Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor

Pin It on Pinterest