110709-11-RoimundUprostřed lesů Ještědského hřbetu najdeme skromné leč působivé pozůstatky hradu se zvláštním jménem Roimund. Váží se k nim strašidelné pověsti o zazděných pannách. 

Hrad vybudoval roku 1347 Jan z Donína. Počátkem 15. století se ho vojensky zmocnil Jan z Vartemberka a následně jej využíval ve válkách, jež vedl s lužickými městy. Již na konci téhož století je však hrad zmiňován jako zbořený. Později se jeho zříceniny opakovaně stávaly útočištěm loupežnických band. Do současné doby se z hradu zachovaly jen zbytky obvodových zdí, příkopy, val a jáma hradního sklepení.

Létající přízraky a rozkopané hlavy

Název hradu má různé výklady. Podle jedněch je odvozen z francouzštiny a znamená Královský vrch (Roy Mont), podle jiných je prý připomínkou dávného hradního pána,  rytíře Rajmunda. Vypravuje se o něm tragický příběh. Měl prý krásnou a hodnou ženu, zlomyslné služebné mu však namluvily, že ho zrazuje a je mu nevěrná. Rajmund, stržen vztekem, údajnou nevěrnici vyhnal. Nešťastná paní nemohla unést takové ponížení a raději si sama vzala život.

Když později vyšla najevo pravda o její nevině, nebylo jí už pomoci. Rajmund tedy alespoň přísně potrestal ty zlé služebné a dal je za živa zazdít do hradební zdi. Klevetnice ale nemají ani po smrti klid. Jejich duše se za měsíčních nocí na rozvalinách hradu zjevují v podobě létajících přízraků. Jejich zazděná těla prý kdysi objevili nějací vojáci, kosti rozházeli po okolí a s lebkami si kopali jako s míčem.

autor: Petr Bahník

Poloha: 5 km Z od Chrastavy

Přístup: Pěšky – od železniční zastávky Chotýň po modré a žluté turistické trase. Autem – Po silnici č. 13 Liberec – Nový Bor – Děčín. Zastavit u turistické kóty Na rozkoši mezi Chrastavou a Jablonným v Podještědí. Dále pěšky po modré a následně žluté značce na hrad. Vstup je celoročně volný.

GPS: 50°47´52.804´´N, 14°53´24.415´´E

Zdroj: Liberec mě baví

 

Pin It on Pinterest