Jizerske_hory-Oresnik_Jan_Strakos_nahled_1_690_460_crop

Skalní dominanta Ořešník se tyčí ve Smědavské pahorkatině nad obcí Hejnice, ve výšce 800 m.n.m. Na vrcholek se dostaneme po schůdcích vytesaných do skály. Je zde kříž, původně postaven františkány z kláštera v Hejnicích.
Z vyhlídky je vidět Frýdlant, Hejnice, restauraci Obří sud, Raspenava, Smrk, Ptačí vrchy či Poledník.Jméno tento mohutný žulový blok dostal po porostech lísky, které pokrývaly jeho okolí asi před 800 lety, v dobách, kdy sem přišli první kolonisté. Ořešník byl do roku 1999 částí státní přírodní rezervace Štolpichy, dnes patří do národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny.

Z jeho vrcholu je vyhlídka do celého údolí, která je jednou z nejznámějších v Jizerských horách . Ocelové zábradlí na vyhlídce pochází z roku 1898, roku 2000 bylo rekonstruováno Jizersko-ještědským horským spolkem. Na vrcholu stojí  nepřetržitě od roku 1813 kříž, kdy jej na vrcholu vztyčili františkáni. Roku 1819 se při obnově kříže zřítili dva bratři (patrně řádoví). Na západním úbočí na tzv. Zahradní stráni stojí známý Krauseho kříž.

 

Pin It on Pinterest