00001

BEDŘICHOV – Premiérová běžecká varianta Jizerské 50 nabídla spojení sportu s charitou: Stovky běžců i návštěvníků areálu v Bedřichově šláply do pedálů dobročinného Oranžového kola Nadace ČEZ a podpořily tak Nadaci Leontinka a spinální jednotku Krajské nemocnice v Liberci celkem 101 004 Kč. Do pedálů se opřeli i běžci na lyžích Jiří Magál a Martin Koukal.

Každý měl možnost strávit na Oranžovém kole jednu minutu a v průběhu sobotního programu přispět svým výkonem jedné z organizací. „Zimní Jizerská 50 je už kultovní záležitostí, proto jsme na prvním ročníku její běžecké verze nemohli s Oranžovým kolem chybět. Jsme rádi, že se podařilo vyšlapat tak vysokou částku,“ uvedla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Nadace Leontinka pomáhá dětem a studentům se zrakovým postižením zapojovat se do společnosti, vzdělání a společenských, sportovních i volnočasových aktivit. Účastní se například zimní Jizerské 50 v běhu na lyžích a teď i běžecké Jizerské 50 RUN, nechybějí ani na závodech běžeckého seriálu RunTour.

Na Oranžovém kole pro ně diváci i účastníci Jizerské běžecké 50 vyšlapali částku 50.191 Kč. „Peníze použijeme na zajištění osobní asistence našim svěřencům a na financování jejich sportovních aktivit. Kromě účasti na závodních akcích se intenzivně věnujeme také pravidelnému tréninku,“ řekla Barbara Hucková, výkonná ředitelka nadace.

Spinální jednotka Krajské nemocnice Liberec, která je součástí Traumatologicko-ortopedického centra, zajišťuje komplexní léčbu pacientů s poškozením míchy. Řeší také zdravotní komplikace u pacientů, jejichž míšní porucha trvá již delší dobu. Spádová oblast spinální jednotky pokrývá území Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje.

„Výtěžek v hodnotě 50.813 Kč použijeme na zajištění monitorace životních funkcí našich pacientů, kdy zejména monitorace dechové aktivity a zásobení krve kyslíkem patří ke klíčovým životním funkcím, které intenzivně sledujeme,“ uvedla Alena Kyrianová vrchní sestra spinální jednotky z Krajské nemocnice Liberec.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

 

Autor / zdroj: Soňa Holingerová

Pin It on Pinterest