untitledFRÝDLANT – Hlídka chtěla zkontrolovat ve tři ráno  osobní vůz Audi. Řidič začal před policisty ujíždět, zastavili ho až v Polsku. 

Velmi rušnou noc měli policisté z Obvodního oddělení Frýdlant. V rámci běžné hlídkové činnosti  chtěli ve tři hodiny ráno v obci Višňová zkontrolovat osobní vůz AUDI 80. Řidič ale začal před policisty ujíždět. Policisté jeho vůz pronásledovali, přičemž se ho snažili i předjet. Ve chvíli, kdy byla policejní octavie na úrovni ujíždějícího vozu, začal řidič policejní vůz vytlačovat ze silnice. Policisté v důsledku toho havarovali, nicméně vůz byl stále schopen jízdy, a proto pronásledovali ujíždějící Audi dál. Řidič ale stále nereagoval na žádné výzvy k zastavení, nereagoval ani na varovný výstřel a pokračoval v jízdě dál až na území sousedního Polska. V důsledku nebezpečné jízdy si řidič Audi prorazil pneumatiku a bezmála dvacet kilometrů, po které motorizovaná hlídka frýdlantských policistů pronásledovala řidiče na území Polské republiky, jel řidič Audi pouze na “ráfku”, ze kterého létaly jiskry.

Spolujezdec se navíc snažil policejní vůz všemi možnými způsoby setřást a ve zhruba 120kilometrové rychlosti, kterou jeli po rychlostní komunikaci  mezi Zhořelcem a Zawidowem, vyhodil z auta proti policejní octavii hever. Policisté se museli ale vyhýbat i dalším předmětům. Spolujezdec z Audi po nich hodil i celou bednu s nářadím. I přesto se frýdlantským policistům podařilo na území Polska vůz zastavit a zadržet dvě osoby, muže a ženu. Řidič z místa utekl. Zadržené osoby předala česká policejní hlídka polským kolegům, kteří byli o pronásledování vozu na jejich území rovněž vyrozuměni.

Zadržený muž a žena, původem z Polska, jsou podezřelí z trestného činu násilí proti úřední osobě dle § 325 odst. 1 písm. a), odst. 2 písm. a) trestního zákoníku. Za tento trestný čin lze uložit trest odnětí svobody od šesti měsíců až na šest let.

16. 9. 2014
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Pin It on Pinterest