0001

FRÝDLANT –  Jádro města Frýdlant je obklopeno městskými hradbami, které jsou dokladem starých časů. Zbyla však už pouze torza, o která se majitelé starají, jak jim síly a prostředky dovolí. O tom, že lze i z trosek udělat zajímavý monument, je projekt Města Frýdlant „Obnova torza městských hradeb a jeho okolí, Frýdlant“.

„Obnova části hradeb na p.p.č. 4 a 5 v Okružní ulici je prováděna formou konzervace torsální architektury dle schválené projektové dokumentace, za dohledu správního orgánu, pracovníků Národního památkového ústavu, ú.o.p. Liberec a archeologů Severočeského muzea Liberec,“ vysvětluje Ing. Věra Sobotová, která má památkovou péči na Odboru stavebního úřadu a životního prostředí MěÚ Frýdlant na starosti.

Jak se dílo podařilo, bude slavnostně předáno veřejnosti ve středu 24. září 2014 od 13 do 15 hodin. „Jsem rád, že ve Frýdlantě je v centru města další objekt, kterým se můžeme chlubit. Stavba byla dokončena někdy až s mravenčím úsilím, kdy se skládal kámen ke kameni s naprostou a historicky doloženou přesností. Kromě nasvíceného upraveného torza hradeb získal Frýdlant i další klidovou zónu. Prostor před hradbami k ulici Okružní bude zatravněn, bude zde parková úprava. Žádná auta tu nebudou stát, bude tu jen tráva, chodník, zeleň,“ říká starosta města Frýdlant Dan Ramzer.

Obnovu hradeb podpořilo Ministerstvo kultury ČR v rámci dotačního Programu regenerace MPR a MPZ pro rok 2014.

Foto: vs, rm
Frýdlant 18/08/2014

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest