001FRÝDLANT – V pátek proběhl ve Frýdlantu již tradiční Den IZS, na kterém představili svou činnost hasiči, policisté, zdravotníci i další členové složek integrovaného záchranného systému. Letos se poprvé do Dne IZS aktivně zapojily frýdlantské základní školy.

Ty ve spolupráci se zástupci města, frýdlantských dobrovolných hasičů i jednotlivých složek IZS připravily pro žáky pracovní listy se „záludnými otázkami” z oblasti požární prevence, ochrany obyvatelstva, dopravní výchovy, prevence kriminality, zdravovědy a dalších oblastí. Žáci si nejprve ve škole vyzkoušeli pracovní listy vyplnit podle vlastních znalostí. Odpovědi na otázky, které se jim nepodařilo s jistotou zodpovědět, se poté vydali hledat na náměstí T.G. Masaryka, kde na ně čekali zástupci jednotlivých složek se svým preventivně výchovným programem.

„Jsem ráda, že se letos poprvé podařilo školy vtáhnout do Dne IZS. Žáci především druhého stupně museli sami aktivně pátrat po správných odpovědích, povídat si s jednotlivými zástupci složek a ptát se. To je výborná forma, jak si problematiku zdraví a bezpečí přiblížit zážitkovou formou a zapamatovat si pro život potřebné informace. Naším cílem je nejenom představit naši činnost, ale hlavně veřejnost neustále vzdělávat,” sdělila krajská koordinátorka preventivně výchovné činnosti Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje por. Mgr. Iva Michalíčková. Jak dodala, stánek prevence dnes navštívilo více než 500 dětí základních a mateřských škol.

Pro veřejnost nechybělo ani množství ukázek z činnosti jednotlivých složek. Členové jednotky dobrovolných hasičů Frýdlant předvedli hašení ručním hasicím přístrojem, hašení hořícího oleje na pánvi nebo ukázku vyproštění osoby z havarovaného vozu. Nechyběli ani psovodi Městské policie Liberec nebo ukázka výcviku pořádkové jednotky Policie ČR z Liberce. Na závěr předvedlo lezecké družstvo profesionálních hasičů ze stanice Liberec ukázku transportu osoby z radniční věže.

Autor / zdroj: Zdenka Štrauchová

Zdroj: Regiony24.cz

 

Pin It on Pinterest