Rozhledna na SmrkuVýznamnou dominantu frýdlantského výběžku u Nového města pod Smrkem tvoří moderní stavba železné rozhledny na Smrku. Rozhledna stojí na vrchu v nadmořské výšce 1 124 m a její výška je 24 m. Návštěvníkům se za dobrého počasí nabízí úchvatný pohled do okruhu 150 kilometrů. Kromě Jizerských hor můžete spatřit Krkonoše, Lužické hory, Ještěd, Bezděz a dokonce i Říp.

První rozhledna na Smrku stála již v 19. století

Hora Smrk (dříve Tafelfichte) přitahovala pozornost již od samých počátků turistického hnutí v Čechách. V období nadšeného budování rozhleden místní občané rozhodli, že i Smrk získá svou vyhlídkovou věž. U jejího zrodu stál Okrašlovací spolek sídlící v Českém Novém Městě, který nechal vypracovat plán čtyřpatrové dřevěné věže vysoké 20 metrů. Rozhledna byla za účasti více než tisícovky lidí otevřena 21. srpna 1892.

V období po II. světové válce rozhledna chátrala 

Po druhé světové válce rozhledna postupně chátrala, neboť správce, který se o ni před válkou staral, byl odsunut do Německa. Od roku 1968 nahradila rozhlednu pětipatrová, volně přístupná, triangulační věž nacházející se asi 100 metrů severozápadně od původní věže. Když v roce 1974 nevydržela velké zatížení sněhem, zřítila se.

Nová rozhledna byla otevřena v roce 2003

Zbudování nové věže rozhledny nebylo nikterak jednoduché. Jenom týden trvalo, než byla konstrukce dopravena na vrchol hory. Silný vítr pak na několik dní stavbu přerušil. Přesto byla samotná rozhledna vybudována během jediného měsíce a 20. září 2003 za přítomnosti dvou tisícovek lidí slavnostně otevřena.

Rozhledna má dvě patra

Kovová rozhledna je 23 metrů vysoká a na vrchol vede 91 schodů. Má dvě patra a útulnu pro 25 lidí, kam se dá uchýlit před nepřízní počasí. Rozhledna slouží také polským turistům. Přímo na Smrku se totiž nachází hraniční přechod do Polska.

Přístup z Nového Města pod Smrkem

Cesta  k rozhledně vede pěšky po značených turistických cestách. Po modré z Nového Města pod Smrkem (vedena kolem Kyselky, Kamene republiky a Streitova obrázku, cca 7 km) a červená z Lázní Libverda (vede kolem Jizerské chaty, Hubertky, Tišiny až k Nebeskému žebříku).

Poloha GPS -50°53’20.958″N, 15°16’17.649″E

Návštěvní doba

Volně přístupná

Zdroj: Liberec mě baví

Pin It on Pinterest