001

LIBEREC – Taneční vystoupení se zpěvem ve znakovém jazyce, znakový jazyk, odezírání, pohádku ve znakovém jazyce, přímá komunikace s neslyšícími. Právě to můžete prožít v pondělí 22.9.2014 od 13:30 – 16:30 v prostorách Krajské vědecké knihovny Liberec. Těšit se můžete i na prohlídku historických sluchadel, možnost zakoupení pexesa se znaky či kartičky pro studium znakového jazyka aj (k dispozici již od 11:00hod).
Akce se koná v rámci celorepublikové kampaně Týdne Komunikace Osob se Sluchovým Postižením (TKOSP), v tomto období se koná i Mezinárodní den Neslyšících.

 

Proč Týden Komunikace Osob se Sluchovým Postižením?

Pro ty, kteří se nikdy se sluchově postiženou osobou nesetkali, jsou prostě všichni s postižením sluchu tzv. neslyšící, v horším případě „hluší“. Nicméně v obecné skupině neslyšících osob jsou „podskupiny“ a to osoby, které jsou neslyšící od narození, osoby ohluchlé (tedy ti, kteří ztratili zcela sluch během života) a osoby s jiným sluchovým postižením tzv. nedoślýchavé. Projekt podporuje všechny vyjmenované skupiny.

Proč TKOSP v České republice?

Kolik z nás – se zdravým sluchem – ví, že český znakový jazyk používaný neslyšícími je unikátní a používá se pouze v ČR stejně jako český jazyk mluvený? A že např. v České Republice (resp. za Rakouska-Uherska) vznikla jedna z prvních škol pro neslyšící právě v Praze? Proč a co znamená termín znakovaná čeština a proč se na konferencích nebo soudních jednáních používá tzv. simultánní přepis? Víme, že neslyšící dokáží vnímat hudbu a také ji vyjádřit? Kolik informací je obecně známých o osobách se sluchovým postižením, o jejich specifickém způsobu komunikace a potřebách? Je toho tolik zajímavého a kde se to nejlépe dozvědět, kde se otevřeně ptát, jak poznat tento svět než právě osobními setkáními, kulturními představeními, otevřenou přednáškou nebo hodinou znakového jazyka.

Autor / zdroj: Barbora Zacho

Pin It on Pinterest