untitledLIBEREC – Neznámý muž chtěl po ženě v centru města sex, žena však ve své obraně típla o jeho zátylek cigaretu. Muž se tak dal na útěk.  

Případ se šťastným koncem řešili v neděli večer v centru města Liberce policisté společně s kriminalisty. Devětatřicetiletá žena si to kráčela po osmé hodině domů ze zaměstnání a ve chvíli, kdy procházela ulicí U Nisy, ji v místech, kde již nesvítili vůbec žádné lampy, oslovil neznámý muž. Muž se ženy zeptal, zda by nechtěla sex za peníze. Ve chvíli, kdy mu žena dala najevo, jestli se nezbláznil a chtěla pokračovat dál v cestě, natlačil ji k plotu a pokusil se ji znásilnit. Žena v tu chvíli na situaci zareagovala tak, že típla o násilníkův zátylek svoji cigaretu, kterou držela v pravé ruce. To ji zachránilo před znásilněním. Muž se chytil za popálené místo a dal se na útěk směrem do centra města. Ženě tak díky jejímu silnému křiku přispěchal na pomoc z nedalékoho parku nějaký muž, který ji doprovodil až na nejbližší tramvajovou zastávku, tj. v ulici Na Rybníčku. Žena naštěstí neutrpěla žádné zranění, avšak traumatizující zážitek v ní zakoření na hodně dlouhou dobu. Jak vyšlo později najevo, násilník šel po celou dobu stejnou cestou jako žena, v ulici U Nisy si na ni počkal.

Policisté a kriminalisté nyní  po neznámém násilníkovi pátrají:

– hovořil česky, bez cizího přízvuku, bez vady a žádného výraného zabarvení, věk okolo 40 let, výšky kolem 170 cm, nebyl silné postavy, měl širší ramena, tmavší typ, s největší pravděpodobností oholen

 V případě, že se muže podaří kriminalistům dopadnout, hrozí mu za pokus znásilnění trest odnětí svobody v délce trvání šesti měsíců až pěti let.

 Nělikok prevetivních rad, jak předcházet přepadení:

  • Pachatelé obvykle spoléhají na moment překvapení. Někdy stačí pevně držet kabelku, či kufřík, hlasitě zařvat nebo se zachovat nečekaným a pro pachatele překvapivým způsobem
  • Hlavní je uchránit život a zdraví, chovejte se podle toho, nesnažte se útočníkovi klást aktivní odpor
  • Lupič chce obvykle vaše peníze, nikoli váš život
  • Pozorujte své okolí a všímejte si podezřelých osob.
  • Máte-li pocit, že vás někdo sleduje nebo že by vás mohl někdo obtěžovat, hledejte rychle místo, kde je víc lidí, případně žádejte kolemjdoucí o pomoc. Pokud to není možné, zavolejte někomu blízkému nebo to alespoň předstírejte.
  • Vyhýbejte se temným zákoutím a odlehlým uličkám s minimálním provozem, případně ulicím známých pro četný výskyt obyvatel se sklony k páchání tr. činnosti
  • Nezkracujte si cestu přes neosvětlené parky a temná místa. Nechoďte temnými průchody
  • V nočních hodinách se vyhněte čekání na opuštěných zastávkách ( raději využijte vozidel taxislužby nebo si předem dohodněte odvoz s někým blízkým)
  • Šperky, které máte na sobě, se snažte ukrýt pod oděvem.
  • Na vyzývavé šaty si v nočních hodinách raději oblékněte méně nápadné oblečení.
  • Buďte opatrní při vstupu do domů a výtahů.
  • Nechoďte v blízkosti vchodů a domů.
  • Noste u sebe jen nejnutnější finanční hotovost.

Vždy si všímejte vzhledu útočníka kvůli případné pozdější identifikaci, soustřeďte se na pozorování situace, snažte se zapamatovat si následující znaky: pohlaví, rasa věk, výška, váha, účes, způsob řeči, barva vlasů a očí , oblečení, jeho pach apod. různé detaily – pomohou policii v pátrání po pachateli.

Má-li útočník zbraň, neodporujte mu a odevzdejte všechny požadované cennosti – váš život je přednější.
Nemá-li útočník zbraň, pokuste se zvážit své schopnosti a snaže se bránit nebo utéct
  • k obraně můžete použít např. kabelku, svazek klíčů nebo deštník, písek, kamení, lak na vlasy, zapálenou cigaretu….
  • zkuste silně vykřiknout, některé útočníky to může zastrašit
  • můžete využít obranné spreje – pepřový sprej, slzný plyn, elektrické paralyzéry, osobní alarm, intenzivní svítilny….
Pokud chodíte často domů v pozdních nočních hodinách, zvažte možnost absolvování kurzů sebeobrany nebo pořízení si nějakého prostředku k zastrašení útočníka.
Mějte ale na paměti, že v případě nepřiměřené sebeobrany můžete vážně zranit nebo usmrtit útočníka!
Jste-li svědkem přepadení či jiného násilí, nebuďte lhostejní a pomozte poškozenému, je-li to ve vašich silách. Všímejte si detailů, abyste později mohli uvést všechny informace, které by mohly pomoci při vyšetřování.
Statistika případů znásilnění:
Období Rok 2013 1.1.2014 – 31.8.2014
Oznámeno Objasněno Oznámeno Objasněno
Liberecký kraj 39 29 34 27
Liberec 14 10 15 13

 

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974 466 207, 725/900210
22. září 2014

Zdroj: Policie ČR

Pin It on Pinterest