kolo_auta_pneu_nedopalkyFRÝDLANT – Jelikož přibývá dotazů ze strany všímavých občanů na nové vodorovné dopravní značení na dokončovaném úseku sil. II/290 v ul. Hejnická ve Frýdlantě, Městský úřad Frýdlant, odbor dopravy, si dovoluje připomenout řidičům některá ustanovení zák. č. 361/2000 Sb., provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozd. předpisů (dále jen „zákon o provozu“), a prováděcí vyhlášky č. 30/2001 Sb.

V souvislosti s dokončováním stavebních prací na obnově silnice po povodních 2010 je na opravovaném úseku postupně osazováno svislé dopravní značení a současně také vyznačováno dopravní značení vodorovné. Jedná se o umístění značek na krajské silnici II. třídy, jejímž vlastníkem je Liberecký kraj, ve správě Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Předmětem kritiky ze strany občanů se stal převážně úsek kolem Penny marketu, kde je vyznačena podélná čára souvislá č. V 1a. Řidičům, kteří se obávají, že jim toto značení znemožňuje čáru „přejet“ a odbočit na parkoviště u Penny, připomínáme ust. § 18 vyhl. č. 30/2001 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích – cit.: „Jsou-li značkou odděleny na pozemní komunikaci jízdní pruhy s protisměrným provozem, musí řidič jet vpravo od této značky. Značku je zakázáno přejíždět nebo ji nákladem přesahovat, pokud to není nutné k objíždění, odbočování na místo ležící mimo pozemní komunikaci nebo vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci“. Řidič tedy může odbočit k Penny (nebo k jiné nemovitosti ležící mimo pozemní komunikaci), aniž by se dopustil přestupku.

Návrh na realizaci tohoto značení je v souladu s TP 65 – Technické podmínky pro dopravní značení na pozemních komunikacích, byl zpracován autorizovaným projektantem v oboru dopravní stavby a odsouhlasen Krajským ředitelstvím policie Libereckého kraje, Územní odbor Liberec dopravní inspektorát.

Ilustrační foto: aš
Frýdlant 22/09/2014
Ivana Bucharová, odbor dopravy MěÚ Frýdlant, tel. 482 464 040

Zdroj: Město Frýdlant

 

Pin It on Pinterest