001

LIBEREC – Nudné vědecké pracovny či sáhodlouhé přednášky postarších vědců v bílých pláštích? Pokud si takto představujete vědu, rychle zapomeňte a přijďte v pátek 26. září na Noc vědců do liberecké iQLANDIE.

Možná tu sami najdete Buňky pro vědu, tak se totiž jmenuje hlavní téma letošní akce. Těšit se můžete na Chemikův masakr aneb reakce kůže na kyselinu, nebo se dozvíte odpověď na otázku, jak se chodí ve vesmíru na záchod. Vstupné na akci je zdarma.

První návštěvníky iQLANDIA přivítá v 17 hodin, kdy Noc vědců začíná. Průběžně bude v laboratořích probíhat řada workshopů. Chemikův masakr aneb bezpečně nebezpečná chemie například předvede, co se stane, když si polijete kůži kyselinou. „Připraveny jsou i bezpečnější aktivity – teplo „Céčku“ nesvědčí, což je praktická ukázka degradace vitamínu C teplotou. Tradiční tvořivá aktivita se letos jmenuje Zasej buňku. Vytvoříte si vlastní hnojivo a odnesete si domů zaseté semínko, které vám při správné péči vyroste,“ zve odborná programová manažerka centra Jana Havlíková Bittnerová.

Jak se chodí ve vesmíru na záchod?

Další program má svůj pevně stanovený čas. V 17.30 své šílené pokusy předvedou vědec Zweistein a princezna Vědomila v oceněné pohádce O chemickém království. V 18.15 ukáže docent Zdeněk Drozd z Karlovy univerzity unikátní science show Pár špeků z Drozdovy fyzikální kuchyně a v 19 hodin přijde na řadu další neméně zajímavé téma – show Kosmonautika převážně nevážně v podání Milana Halouska. „To bude zlatý hřeb programu. Dozvíme se, jak chodí kosmonauti ve vesmíru na záchod, nebo zda je tam prostor na sex,“ dodává Havlíková Bittnerová.

Vstup na Noc vědců je zdarma, volně přístupné budou expozice Vodní svět, Živly a Věda v domě.

 

Autor / zdroj: Lenka Gecková

Pin It on Pinterest