001

FRÝDLANTSKO – Policisté pátrali po chybějící zbrani, sebral ji 23letý recidivista a schoval ji doma.

V pátek dopoledne, 26. září 2014, došlo k velice nepříjemné a politováníhodné události. Policista z obvodního oddělení, které je v působnosti Územního odboru Liberec, jel spolu s dalšími kolegy na besedu do školního zařízení na Frýdlantsku. Převáželi i velké množství policejní výstroje a výzbroje na ukázku. Uvnitř zařízení ale zjistili, že postrádají samopal. Zbraň byla vybitá, bez zásobníku. Neprodleně po tomto zjištění započal policista spolu s dalšími kolegy zbraň hledat, ale bohužel s negativním výsledkem.
O této události bylo vyrozuměno i vedení krajského ředitelství, které nastalou situaci vyhodnotilo jako velmi vážnou a ihned vyčlenilo maximum sil a prostředků k nalezení zbraně. Během 24 hodin provedli policisté spoustu opatření – propátrávali okolí, komunikovali se zaměstnanci školního zařízení, s místní samosprávou, s místními obyvateli.
V průběhu dnešního odpoledne získali policisté velmi zásadní a relevantní informace, po jejichž prověření se dopracovali ke konkrétní osobě, která se služební zbraně vzor SA61 zmocnila. Jedná se o recidivistu z Frýdlantska ročník 1991, který má za sebou bohatou trestní minulost, zejména majetkového charakeru. Tato osoba je v současné době v režimu zadržení a bude umístěna do policejní cely. Současně jsme zajistili i zbraň.
Skutek, kterého se tato osoba dopustila tím, že nevrátila nalezenou věc, bude posouzena v tresně-právní rovině jako zatajení nálezu a nedovolené ozbrojování.
Okolnostmi události se zabývají rovněž kontrolní orgány Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Je to velice nelichotivá událost, nicméně je to poprvé, co k něčemu podobnému od vzniku Krajského ředitelství policie Libereckého kraje došlo. Již nyní je ale zřejmé, že šlo o pochybení jednotlivce, nikoliv o systémovou chybu a z celé záležitosti budou proti konkrétnímu policistovi vyvozeny adekvátní sankce. Konkrétnější budeme moci být až po ukončení šetření události.
27. 9. 2014
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Pin It on Pinterest