001

FRÝDLANTSKO – Mladík, který byl zadržen v souvislosti se zatajením nálezu, si již převzal usnesení o zahájení trestníhé stíhání. Policie i nadále šetří pochybení ze strany policisty. 

V neděli kolem poledne byl z policejní cely předveden před policejní komisařku 23letý mladík z Frýdlantska, který se v pátek dopoledne zmocnil odložené služební zbraně a nevrátil ji. Policisté jej zadrželi zhruba po 24 hodinách intenzívního pátrání, s nasazením maximálního počtu sil a prostředků.

23letý muž z Frýdlantska si již převzal usnesení o zahájení trestního stíhání pro dva trestné činy, a to ze zatajení věci a nedovoleného ozbrojování. V případě pravomocného odsouzení mu hrozí až dvouletý trest odnětí svobody. Obviněný muž byl již minulosti souzen za delikty zejména majetkového charakteru, za které mu soud vyměřil buď podmíněné tresty, nebo tresty obecně prospěšných prací.

Jako vysvětlení svého jednání obviněný mladík u výslechu uvedl, že viděl odloženou věc v pouzdře, využil příležitosti, sebral ji a teprve doma zjistil, že se jedná o služební zbraň. Uvnitř bylo rovněž napsáno, komu patří, ale ani přesto jí nevrátil a ukryl ji doma u svých příbuzných. Takto prý jednal z obavy před možným trestním stíháním, kterému nakonec neušel.
Policie ČR se ale v žádném případě nezříká odpovědnosti za pochybení policisty. I nadále provádějí kontrolní orgány Krajského ředitelství policie Libereckého kraje důkladné šetření, po jehož skončení budou závěry předloženy služebnímu funkcionáři, který rozhodne o uložení kázeňského trestu. Již nyní je ale zřejmé, že se nejedná o systémovou chybu, ale o pochybení jednotlivce.
28. 9. 2014
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Pin It on Pinterest