001

LIBEREC – Tým složený ze žáků Středního odborného učiliště ŠKODA AUTO v rámci svého školního projektu navrhl a vyrobil vlastní automobil ŠKODA CITIJET. Výsledkem je dvoumístný sportovní kabriolet s metalickým lakem v kombinaci modré a bílé s podsvícením vozu reagujícím na zvuk zabudovaného sound systému a dalšími vychytávkami. Originální vozidlo si můžete prohlédnout během října v libereckém science centru iQLANDIA.

Kde se objeví, tam vzbuzuje malý sportovní kabriolet velký ohlas. Tříválcový vůz s modrým LED podsvícením, litinovými koly a výbavou CITIGO Sport si při návštěvě automobilky dokonce prohlédli prezidenti České republiky a Německa. Nyní budou mít stejnou možnost i návštěvníci liberecké iQLANDIE. „Každý podobný projekt může mladé přitáhnout k vědě a technice, i proto jsme rádi, že CITIJET bude celý říjen u nás v iQLANDII,“ uvedl ředitel science centra Pavel Coufal.

Ve středu 1. října zahájí v 11 hodin výstavu vozu sami žáci učiliště ve vestibulu hlavního vchodu iQLANDIE. Poté proběhne každou celou hodinu až do 15 hodin prezentace vozu. Až do 30. října si pak návštěvníci budou moci auto prohlédnout i s videem z jeho stavby.

Na autě pracoval šestnáctičlenný tým chlapců a dívek z oborů Automechanik, Karosář, Autolakýrník, Autoelektrikář v úzké spolupráci s oddělením designu značky ŠKODA. Jako předloha posloužil vůz CITIGO. „Žáci nejprve navrhli koncept volnočasového vozu, poté byly zahájeny práce na zpevnění karoserie, odstraněna původní střecha a vůz přestavěn dle designové studie žáků. Stavba probíhala ručně v dílnách učiliště,“ řekl Jiří Dvorný, vedoucí projektu a zástupce ředitele učiliště pro odborný výcvik.

 

Autor / zdroj: Lenka Gecková

Pin It on Pinterest