201493094498896V podvečer 28. září rozlouskla porota Zlatý oříšek Libereckého kraje 2014 a z patnáctky finalistů vybrala tři vítěze. Ti automaticky postupují do celostátního kola Zlatého oříšku, jehož originalita tkví v tom, že jde o soutěž určenou pro talentované děti ve věku od 6 do 14 let bez ohledu na to, zda vynikají ve sportu, vědě nebo umění. Kromě toho si vítězové odnesli každý šek na 25 tisíc korun, dárkové předměty a krásný dort z Jizerských pekáren.

V rámci finálového večera, který proběhl v českolipském KD Crystal, věru nebylo porotě do smíchu. Jedno krásnější vystoupení následovalo druhé a bylo mezi dětmi opravdu velmi těžké vybrat. Každý ze soutěžících přišel obtěžkán medailemi a diplomy z nejrůznějších soutěží, při vystoupeních ze sebe vydávaly děti všechno. Nad výkony se podivoval i moderátor večera Honza Musil.

Nakonec si zlaté oříšky odnesli dva chlapci a jedna dívka. Prvním z nich byl teprve devítiletý fenomenální houslista Daniel Matějča z Liberce, který kromě houslí bravurně hraje také na klavír a bicí. Druhý si odnesl nadaný čtrnáctiletý šachista Jiří Liška ze Sosnové. Za něj cenu přebírala ředitelka českolipského gymnázia Helena Paszeková. Jiří totiž v těchto dnech hájí barvy České republiky na mistrovství světa v šachu v Jihoafrické republice. Poslední zlatý oříšek pak patří dvanáctileté Adélce Šinerové z Nového Boru. Ta diváky i porotce udivila svým multitalentem – v rámci večera zarecitovala, zahrála na kytaru a předvedla sestavu v karate. Speciální „cenu útěchy“ tedy Zlatý oříšek starostky města Česká Lípa získal biologický kroužek Ekokřečci, kteří fungují při českolipském gymnáziu.

S prázdnou však neodešli ani zbývající finalisté. Pro všechny byly připravené dárkové předměty a nominační listy na památku.

SEZNAM FINALISTŮ:
Kateřina Bezányiová (biologie, Jablonec nad Nisou)
Veronika Bláhová (plavání, Nový Bor)
Country Road (taneční kroužek, Česká Lípa)
Ekokřečci (ekologický kroužek, Česká Lípa)
Natálie Hrušková (karate, Dubá)
Křížaly (orchestr, Liberec)
Jiří Liška (šachy, Sosnová)
Daniel Matějča (hra na housle a bicí, Liberec)
Mažoretky Rytmic (mažoretkový sport, Česká Lípa)
Daryna Naboichenko (plavání, Česká Lípa)
Adéla Šinerová (karate, hra na kytaru, recitace, Nový Bor)
Michaela Smolíková (tanec, Česká Lípa)
Adrea Vykysalová (mažoretkový sport, Česká Lípa)
Karolína Wildmanová (zpěv, Nový Oldřichov)
Jiří Srb (volejbal, Česká Lípa

Autor / zdroj: Kristýna Brožová

Pin It on Pinterest