001

Úspěšný pilotní projekt dokončila Liberecká IS a.s. pro Krajskou vědeckou knihovnu v Liberci. Jednalo se převedení několika souborů cenných historických dokumentů do digitální podoby a jejich příprava k publikování na internetu.

Jedná se o vlastivědný časopis Od Ještěda k Troskám, který vycházel v letech 1922-1938 a krátce v roce 1947, dále o první liberecké noviny Reichenberger Wochen-Bericht aus der Nähe und Ferne z let 1848-1849 a starý tisk z roku 1763 „Chronic vormals Böhmischer Cron-Lehen, nunmehro ins Allodium gezohener zweyer Städten Friedland und Reichenberg“, ve kterém liberecký rodák Johann Carl Rohn popisuje dějiny frýdlantského a libereckého panství. Tyto tři tituly si nově mohou občané prohlédnout na internetové adrese knihovny http://kramerius.kvkli.cz/.

Toto pohodlné prohlížení je možné díky náročnému převodu tištěného podkladu do počítačových dat, odborně řečeno digitalizací. Velmi náročnou se stala tvorba metadat pro fultextové prohledávání naskenovaných dokumentů. Dva výše uvedené německé tituly jsou tištěny novogotickým tiskovým písmem, které je lidově zváno „švabach“. Převod tohoto písma do textové podoby, je náročný z důvodu jeho velké variantnosti, kdy tiskař často u jednoho písmene používá více jeho typů.

Projekt běžel od ledna 2014. Dohromady bylo do digitální podoby převedeno zhruba 3.100 stran textu. Na použitém řešení se pod vedením Liberecké IS podílela také renomovaná společnost NUPSESO, která má dlouhodobé zkušenosti v oblasti digitalizace např. také pro Národní knihovnu. Za KVK měl hlavní slovo v oblasti specifikace požadavků a výběru předloh Václav Kříček, vedoucí Bibliografického oddělení.

 

Liberecká IS tento projekt realizovala, jako promoakci a zafinancovala náklady spojené s projektem, které se vyšplhaly do výše cca 50 tis. Kč.

„Digitalizace časopisů, novin a vzácných tisků přinese našim uživatelům možnost zvětšení písma, je možné zkoumat i detaily ilustrací, běžně téměř neviditelné. Díky digitálním kopiím budou původní tištěné dokumenty lépe chráněny před hrozící zkázou, jsou totiž ohroženy degradací kyselého papíru,“ uvedla ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

Krajská vědecká knihovna v současné době digitalizuje za přispění Ministerstva kultury ČR prostřednictvím grantu VISK 7 novinové tituly Stráž severu, Naše hory a Cesta míru. Noviny by měly být zpřístupněny v souladu s autorským zákonem do konce letošního roku. Krajská vědecká knihovna bude ráda spolupracovat s městem na dalších projektech digitalizace historických dokumentů.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
485226302 / 739541588

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest