001KRAJ – Informace pro řidiče. 

Zásadní změnu ohledně použití zimních pneumatik přinesl zákon č. 133/2011 Sb., kterým se změnil zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu).
V období od 1. listopadu do 31. března mají všechna

motorová vozidla užívající pozemní komunikace (tedy silnice všech tříd) povinnost mít na vozidle zimní pneumatiky, a to za předpokladu, že je na vozovce souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy, nebo v případě, kdy je možné dle počasí předpokládat, že tato situace nastane v době provozu vozidla na komunikacích.

Je potřeba upozornit, že dopravní značení „Zimní výbava“ zůstává rovněž v platnosti. Obcím tak zůstává možnost dopravní značku umístit na svém území. Tam, kde dopravní značka bude umístěna, musí mít vozidlo zimní pneumatiky i v případě příznivého počasí.
Co je to dopravní značka „Zimní výbava“?
Dopravní značky „Zimní výbava“ a „Zimní výbava-konec“ jsou dopravní značky, které zůstávají v platnosti i po 1. 11. 2011, kdy došlo ke změně legislativy. Označují úseky pozemní komunikace, na kterých je povinnost mít vozidlo kategorie M a N vybaveno zimními pneumatikami za všech klimatických podmínek, tedy nejen v případě, kdy se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo vzhledem k povětrnostním podmínkám lze takové jevy přepokládat.
Co přikazuje tato značka?
Dopravní značka „Zimní výbava“ přikazuje řidiči motorového vozidla pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik. A to na všech kolech (u vozidel do 3 500 kg včetně) nebo pouze na hnacích kolech (u vozidel nad 3 500 kg). Limitní hmotností 3 500 kg je pro účely této značky myšlena maximální přípustná hmotnost vozidla, podle staré legislativy hmotnost celková. Za zimní pneumatiku je považována pneumatika na jejíž bočnici je vyznačeno označení M+S nebo M.S., nebo M/S nebo MS či terénní pneumatiky. Hloubka vzorku hlavních dezénových drážek nebo zářezů pneumatiky musí být nejméně 4 mm na všech kolech (u vozidel do 3 500 kg), nebo nejméně 6 mm na všech hnacích kolech (u vozidel nad 3 500 kg).
Kdy platí tato značka?
Tato dopravní značka platí od 1. listopadu do 31. března. Pod značkou může být případně umístěna dodatková tabulka s uvedením odlišné úpravy doby platnosti. Platnost příkazu této dopravní značky ukončuje pouze dopravní značka “Zimní výbava-konec” (č. C15b)
Kde budou umístěny tyto značky v Libereckém kraji?
 
ČÍSLO SILNICE
 
ÚSEK
 
OKRES
SILNIČNÍ SPRÁVNÍ ÚŘAD
II/286
Vítkovice- Dolní Mísečky – Horní Mísečky
Semily
Jilemnice
III/28620
Jestřábí v Krkonoších – Rezek
Semily
Jilemnice
III/28624, 28626
Dolní Štěpanice – Benecko -Mrklov
Semily
Jilemnice
III/0143
Buřany – Františkov
Semily
Jilemnice
III/29019
Horní Polubný – Jizerka
Jablonec n. N.
Tanvald
III/29022
Josefův Důl – Hrabětice
Jablonec n. N.
Tanvald
III/2904
Mníšek – Raspenava
Liberec
Liberec
II/290
Bílý Potok – Smědava
Liberec
Liberec
II/294
Rokytnice – Rezek – Vítkovice
Semily
Jilemnice
Zdroj: KULK
Za porušení povinnosti použít za stanovených podmínek zimní pneumatiky mohou policisté řidiči uložit v blokovém řízení pokutu do 2000 korun. Každý řidič by si měl uvědomit, že kvalitní pneumatika může zajistit bezpečný průběh jízdy, čímž se dá často předejít tragickým následkům dopravních nehod.
por. Jana Světlá
22. 10. 2014

Pin It on Pinterest