0001

LIBERECKÝ KRAJ – Stipendijní program Libereckého kraje pro žáky středních škol dozná od školního roku 2015/2016 změn. Nově bude zařazen obor Obráběč kovů. Naopak z důvodu nulového zájmu žáků o studium končí podpora u oboru Slévač. O těchto úpravách rozhodlo Zastupitelstvo Libereckého kraje na svém jednání 21. října 2014.

„Stipendijní program již pět let dokazuje svoji prospěšnost. I přes neustále klesající počet žáků prvních ročníků na středních školách se daří mírně navyšovat či zachovávat přibližně stejný počet žáků

u většiny podporovaných oborů. Technické a řemeslné obory mají velké uplatnění na trhu práce a jejich podpora je jednou z priorit resortu školství. Na zařazení oboru Obráběč kovů do programu panuje shoda mezi středními školami, Úřadem práce ČR i Hospodářskou komorou ČR,“ hodnotí výsledky stipendijního programu a jeho úpravy Alena Losová, radní pověřená řízením resortu školství, mládeže a zaměstnanosti.

Stipendijní program pro žáky středních škol zřizovaných Libereckým krajem ve vybraných oborech vzdělání byl spuštěn ve školním roce 2010/2011. Aktuálně podporuje 13 řemeslných oborů – Elektrikář, Elektrikář-silnoproud, Instalatér, Jemný mechanik, Klempíř, Malíř a lakýrník, Nástrojař, Řezník a uzenář, Sklář-výrobce a zušlechťovatel skla, Slévač, Strojní mechanik, Tesař, Zedník. Ty jsou nabízeny na devíti středních školách v kraji. Ve školním roce 2013/2014 nastoupilo ke vzdělávání v těchto oborech 367 žáků z celkem 4.345 žáků, kteří se vzdělávají v denní formě studia. Úspěšný absolvent podporovaného oboru si může za tři roky svého studia přijít na motivačních a prospěchových stipendiích až na 16.500 Kč. Liberecký kraj vyčlenil pro rok 2014 v rozpočtu na stipendia 2 miliony Kč.

Autor / zdroj: Markéta Dědková
 Zdroj: Regiony24.cz

Pin It on Pinterest