1

LIBEREC – V neděli po poledni skončilo v iQLANDII finále Expedice Mars 2014. Deset finalistů teď čeká simulovaný let do vesmíru, který absolvují ve výcvikovém středisku v Belgii. Mladí zájemci o kosmonautiku zažili v libereckém science centru nejenom dobrodružství, ale získali zde i cenné zkušenosti, které pak prezentovali formou workshopů návštěvníkům centra.

„Chci poděkovat pracovníkům iQLANDIE za to, co pro finále Expedici Mars udělali,“ říká Michal Vyvlečka, velitel tohoto ročníku, a dodává. „Nejen, že finalistům poskytli prostory a ve všem nám vyšli vstříc, ale někdy se zdálo, že jsou součástí týmu, že si hrají s námi.“

„Expedici Mars 2014 hodnotím velmi kladně,“ doplňuje Slávek Hrzal, expediční admirál a předseda Dětské tiskové agentury, která akci pořádá. „Sešel se výborný tým obětavých organizátorů a přínosem byla i spolupráce s iQLANDIÍ. Do finále se dostaly děti, které mají opravdový zájem o vesmír a kosmonautiku. Nezbývá, než jim popřát, aby i jarní simulovaný let dopadl tak dobře jako finále.“

Soutěž je mezinárodní záležitostí

Do finálové desetičlenné posádky se z původních více než 150 mladých českých a slovenských zájemců o kosmonautiku, astronomii a další moderní vědní obory probojovali: planetární architekti Tomáš Taraba z Mělníku a Adrián Bartko ze Svitu, astronomové Vojtěch Ježek z Příbrami a Marek Murin z Bratislavy, palubní inženýři Jan Jurica z Pardubic a Filip Sobotka z Písku, expediční lékaři Adéla Hajasová z Brna a Adam Stražovec z Brezna a expediční dokumentaristky Klára Řepková z Bruntálu a Veronika Synková z Dolní Rožínky.

V expediční raketě poletí: palubní inženýr Jan Jurica, astronom Vojtěch Ježek, expediční lékař Adam Stražovec, dokumentaristka Klára Řepková a planetární architek Adrián Bartko. Ze Země je přitom budou jistit: palubní inženýr Filip Sobotka, expediční lékařka Adéla Hajasová, planetární architekt Tomáš Taraba, astronom Marek Murin a dokumentaristka Veronika Synková.

Autor / zdroj: Lenka Gecková

 

 Zdroj: Regiony24.cz

Pin It on Pinterest