00001

LIBEREC – V sídle kraje se minulý týden uskutečnilo ustavující jednání Regionální stálé konference (RSK). Ta si klade za cíl zlepšit směřování a efektivitu čerpání finančních prostředků EU do regionu. RSK budou postupně ustanoveny ve všech krajích.

„V souvislosti s novým programovým obdobím Evropské unie 2014–2020 se Liberecký kraj připravuje na čerpání finančních prostředků na projekty s dopadem do jeho území. Jedním z nových

přístupů v čerpání evropských fondů je tzv. územní dimenze, jejímž smyslem je realizace výzev a projektů určených pro různé typy území, například to může být území sociálně vyloučených lokalit nebo hospodářsky problémových regionů,“ říká hejtman LK Martin Půta a současně předseda RSK.

Na prvním zasedání RSK byli jmenováni členové, schválen Statut a Jednací řád, proběhly volby místopředsedy, zástupce a náhradníka za Regionální stálou konferenci do Národní stálé konference. Na programu jednání byla také příprava Regionálního akčního plánu Libereckého kraje a hovořilo se i o roli RSK.

RSK je dobrovolné regionální uskupení územních partnerů v oblasti místního a regionálního rozvoje, které je tvořené představiteli členských institucí včetně orgánů veřejné správy. Celkem má 18 členů. Místopředsedou se stal rektor Technické univerzity Liberec Zdeněk Kůs, zástupcem za Regionální stálou konferenci do Národní stálé konference Michael Otta, vedoucí odboru regionálního rozvoje a evropských projektů Krajského úřadu LK, a náhradnicí Ivana Pecháčková z téhož odboru.

RSK definuje společnou představu o potřebách území a směřování finančních zdrojů EU a národních zdrojů do území.

Další setkání je naplánováno na přelom ledna a února příštího roku.

Autor / zdroj: Markéta Dědková

 

Pin It on Pinterest