1

Jablonec nad Nisou – Pod názvem GLASS X MASS od 28. listopadu najdou návštěvníci Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou v prostorách Galerie Belveder několik stovek klasických i netradičních skleněných vánočních ozdob, včetně kouzelné vánoční okurky, která jim podle anglosaské tradice splní jejich přání.
Ze své unikátní sbírky vánočních ozdob vybralo muzeum vzory navržené například pro USA, Kanadu nebo Velkou Británii. K vidění budou pro nás

nezvyklé okurky či brokolice, pestré varianty Santa Clause, figurky ze známých hollywoodských animovaných filmů nebo ozdoby s motivy známého řetězce s rychlým občerstvením. Současná produkce pro USA bude zastoupena vánočními ozdobami firmy OZDOBA CZ.

Přehledné textové panely seznámí návštěvníka s historií českých vánočních ozdob, způsoby jejich výroby a dekorování a také s básničkou o kouzelné vánoční okurce, která se stala inspirací pro samoobslužný program k výstavě. Připraven bude i prodej vánočních ozdob nebo výpravné muzejní publikace „Skleněné vánoční ozdoby“, která se pro velký zájem dočkala svého druhého vydání.

A co že znamená tajuplný název výstavy „Glass X Mass“? „Je to výsledek našich hrátek s angličtinou. Spojuje Glass (sklo) a Xmas (čteno krismes), tedy zkrácený výraz pro vánoce (Christmas), přičemž výraz „mass“, znamená, kromě jiného, velké množství. Zkrátka správné, nejen americké, vánoční šílenství“, objasňuje ředitelka muzea Milada Valečková.

Výstava Glass X Mass bude zahájena v Galerii Belveder ve čtvrtek 27. listopadu. Už od 13 hodin si návštěvníci budou moci vyrobit svou vánoční okurku a ozdobit jí muzejní stromeček. Od 16.30 pak uvidí pohádku o dvou sněhulácích a po ní se již otevře pestrý svět zámořských vánoc.

V rámci doprovodného programu výstavy proběhnou ještě v sobotu a neděli 27. – 28. prosince na hlavní budově muzea ukázky výroby a zdobení skleněných vánočních ozdob.

Výstava v Galerii Belveder bude otevřena až do 29. března, otevřeno bude vždy od čtvrtka do neděle odpoledne, mimo Nového roku (1. 1. 2015), kdy bude zavřeno.

 

Pin It on Pinterest