1Liberec – Dnes v sedm hodin ráno začalo fungovat jednotné Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje (dále KOPIS HZS LK). Směny na územních odborech Česká Lípa a Semily skončily a veškeré odbavení událostí v rámci kraje je vyřizováno centrálně z Liberce. Na operačním středisku se střídají 4 směny po 12 hodinách, přičemž minimální počet je 5 příslušníků a plné obsazení čítá 8 příslušníků. Telefonní čísla zaniklých operačních středisek byla přesměrována a volající člověk nepozná rozdíl. 

Hasiči v Libereckém kraji byli poslední v republice, kteří do včerejška měli územní operační střediska. Od toho centrálního si slibují především sjednocení postupů v operačním řízení, navíc do konce roku ještě počítají s obměnou technologií.

Aby dnešní den hasiče nic nepřekvapilo, KOPIS HZS LK prošel již před měsícem několikadenním testováním jednotného provozu. Před „ostrým” provozem se musel sjednotit hlavně radioprovoz jak na digitálních, tak analogových radiostanicích.

Stejně jako při centralizaci středisek v jiných krajích i zde vyvstávají obavy, že operátoři budou příliš vzdálení místním podmínkám a nebudou znát regionální názvy. Na druhou stranu šel vývoj technologií natolik dopředu, že v tuto chvíli mají operační důstojníci mocný nástroj v podobě geografických informačních systémů a další podpory, takže jsou schopní efektivně řídit všechny operace ke zvládnutí události.

Jednotné operační středisko funguje v nových prostorách multifunkční budovy v Šumavské ulici, která byla slavnostně otevřena 8. ledna 2014. (Pod odkazem dále najdete článek k otevření budovy s dalšími informacemi: http://www.hzslk.cz/55.4181-nove-zazemi-hasicu-bylo-slavnostne-otevreno.html).

Foto: HZS LK, por. Mgr. Zdenka Štrauchová

Autor: por. Mgr. Zdenka Štrauchová

Zdroj: HZS LK

Pin It on Pinterest