1

02-(Únor)-141-Václav_Novotný-Svítání_v_Jizerkách

Již 1 100 kalendářů Zaostřeno na Jizerky 2015 má nového majitele a lidé jejich nákupem přispívají na výsadby původních druhů dřevin v Jizerských horách. Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor jich nechala dotisknout dalších 300 ks a věří, že se jí tak podaří zajistit ještě více prostředků na obnovu druhově rozmanitých lesů tohoto pohoří. „Zájem nás velice mile překvapil a opravdu jsme ho nečekali. Počítali jsme s tím, že je každý rok o kalendáře větší zájem, ale že bude takto rekordní, to nás příjemně potěšilo,“ s nadšením konstatuje Ondřej Petrovský, ředitel nadace.

Kalendář vychází již počtvrté a je výstupem fotografické soutěže Zaostřeno na Jizerky, do níž zasílají své snímky návštěvníci Jizerských hor. Porota z nich pak vybere kolekci, ze které je sestavena výstava, jenž je v současnosti k vidění v jabloneckém Eurocentru a z těch nejlepších vznikne zmíněný kalendář. Každým rokem je o kalendáře veliký zájem a jak potvrzují čísla z nadace, jeho prodej roste. Zakoupit si ho můžete za 300,- Kč v liberecké kanceláři nadace na adrese Matoušova 453/21 nebo v odpoledních hodinách v nákupním centru Géčko, dále pak v jabloneckém Eurocentru a infocentrech v Liberci, Bedřichově, Josefově Dole a Desné. Je možné si ho též objednat telefonicky 605 701 503 nebo emailem jizerky@ecn.cz. Při zasílání poštou je potřebné počítat ještě s poštovným ve výši 70,- Kč. „Mám radost, že nám vycházejí vstříc i obchodní centra a to ať již OC Forum, tak i NC Géčko, kde nám poskytly zdarma jak prostor pro výstavu, tak i možnost prodávat kalendáře. Veliký zájem je i o výstavu samotnou a je zamluvena až do srpna příštího roku,“ říká Petrovský.

Díky výtěžku z kalendáře i příspěvků dárců se podařilo i v letošním roce pokračovat v realizaci výsadeb původních druhů dřevin do Jizerských hor. Konkrétně se jednalo o výsadby, budování oplocenek i individuálních ochran, zimní nátěry proti okusu zvěří, hnojení i ožínání nových sazenic a rekonstrukci původních porostů. K dnešnímu dni je v zemi již přes 80 000 nových stromků a vybudovány jsou také individuální ochrany a přes 5 kilometrů oplocenek, které je chrání. S ohledem na klimatické podmínky, budou samotné výsadby dokončeny na jaře roku 2015. Projekt zahájila Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor ve spolupráci se Společností pro Jizerské hory již v roce 2010 a výsadby byly zahájeny v roce 2012 i díky příspěvku z fondů Evropské unie. Na nadaci je však povinnost získat peníze na povinné spolufinancování. „Celý projekt je tedy na dobré cestě a věříme, že se nám ho podaří úspěšně dotáhnout do zdárného konce. Jsem rád za štědrost všech našich podporovatelů a mám radost, že jim za to můžeme nabídnout tento pěkný kalendář,“ doplnil Petrovský.

 

Více informací: Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor,

                           tel.: 605 701 503, e-mail: jizerky@ecn.czwww.jizerky.ecn.cz

Zdroj: Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor

Pin It on Pinterest