001Liberec – Exkluzivní výstava tvorby jednoho z nejvýznamnějších současných architektů a výtvarníků Bořka Šípka vznikla u příležitosti otevření nového variabilního domu V Liberci, který byl realizovaný podle Šípkových architektonických návrhů pro internetový portál Živéfirmy.cz. Jelikož dům oživuje lokalitu centru Liberce a zároveň se stává sídlem portálu Živéfirmy.cz, dostal dům název DATABOX | ŽIVÝ DŮM. Výstava v tomto domě přináší návštěvníkům jedinečnou možnost prohlédnout si nejen novou unikátní stavbu, ale také ukázky tvorby světově uznávaného umělce.

„Bořek Šípek je nejen významný architekt, designér a sklář, ale především výjimečná osobnost. I když jsou si všechny jeho obory působnosti velmi blízké, je obvykle nemožné je všechny propojit a prezentovat pod jednou střechou. Nám se to však povedlo, a to doslova pod jeho vlastní střechou,“ říká Daniel Peterka, zakladatel Živých firem, pro které byla budova navržena: „jsem moc rád, že pan Šípek s výstavou souhlasil a my máme jako první možnost představit liberecké veřejnosti průřez jeho díla formou výstavy.“

Vernisáž: 12. 12. 2014 od 16.00 hodin

Doba trvání: 13. 12.-19. 12. 2014

Otevřeno denně: 13:00-19:00

Místo konání: Budova společnosti DATABOX, Hrazená 903, 460 07 Liberec

Pořadatelé: DATABOX, s.r.o. a portál ŽivéFirmy.cz, www.databox.cz, www.zivefirmy.cz

 

Architektura, design i sklo pod jednou střechou

Výstava je koncipovaná do tří částí a představí architektonické návrhy nejvýznamnějších staveb posledních let, designový nábytek a skleněné produkty z dílny Bořka Šípka v Novém Boru.

V zahraničí patří Bořek Šípek mezi nejznámější světové architekty současnosti, v České republice se však do povědomí veřejnosti dostal až v 90. letech, a to především jako hlavní architekt správy Pražského hradu, kdy na objednávku vytvářel díla pro bývalého prezidenta Václava Havla. Od té doby navrhl mnoho významných staveb u nás i zahraničí, jako jsou variabilní dům v Liberci, navržený internetový portál Živé firmy.cz, Palác Ehrlich v Plzni, či velký komplex budov v jihočeském městě Fo-šan. Tyto i další projekty jsou na výstavě prezentovány formou skic i trojrozměrných modelů.

“Dávám přednost architektuře před designem – tomu mocnému pocitu, který přichází, když se snažím lidem porozumět, mluvit s nimi, přetlačovat se s nimi při diskuzi, když jsem s nimi v kontaktu. Pro mě je architektura vytváření prostoru, je to moc pozitivně lidmi manipulovat. A v tom je architektura daleko mocnější než jakákoli jiná forma umění,” prozrazuje architekt a designér Bořek Šípek.

Druhou velkou životní vášeň, mimo architektury, představuje v životě Bořka Šípka sklo. Šípek se práci se sklem věnuje již od svých 16 let, první zkušenosti získal už od svého nevlastního otce světoznámého sklářského výtvarníka Reného Roubíčka. Velká část výstavy je proto věnována skleněným objektům a nabízí mimořádnou příležitost prohlédnout si díla, jako jsou mísy, vázy, sklenice svícny, karafy či speciální vánoční kolekce. Ty bude exkluzivně možné na místě i zakoupit.

„Pracovat pouze s jedním materiálem je vždycky omezující. Nicméně, sklo je pro mě důležitou součástí mého života. Je to moje vášeň i forma odpočinku. Je to materiál zosobňující křehkou krásu, čistotu, eleganci, ale zároveň nepoddajnost, neuchopitelnost. Sklo je magie, chlad i žár v jednom,“ vysvětluje Bořek Šípek.

******************

Projekt ŽIVÉ FIRMY patří mezi nejvýznamnější produkty společnosti DATABOX s.r.o. Živé firmy přináší aktuální informace o aktivních firmách působících v České republice. Základem je kvalitní databáze s ověřenými kontakty, kterou průběžně vytváříme již od roku 1991. Databáze aktuálně obsahuje přes 350 tisíc záznamů a je neustále rozšiřovaná o nové firmy. Uživatelé portálu mají k dispozici propracované vyhledávání, které umožňuje vybírat firmy podle názvu, IČ, oborů, lokality a dalších parametrů. Vyhledávání je velice jednoduché a intuitivní – výsledky jsou uživateli zobrazeny ve formě seznamu firem, který odpovídá hledaným kritériím.

www.zivefirmy.cz

Společnost DATABOX s.r.o. se od svého vzniku v roce 1991 specializuje na tvorbu firemních databází a poskytování informací o firmách a dalších ekonomických subjektech v České republice. V současné době patří DATABOX s.r.o. mezi nejvýznamnější společnosti v tomto oboru a svoje služby dodává mnoha renomovaným firmám v ČR i zahraničí. Mezi hlavní produkty společnosti patří portály a databanky www.zivefirmy.cz, www.databankafirem.cz, www.ziveobce.cz a www.proskoly.cz.

www.databox.cz

Zdroj: DATABOX s.r.o.

 

Pin It on Pinterest