1LIBERECKÝ KRAJ – Než se dostane za okna domovů nebo na vánoční stoly, ochraňují plamínek před větrem či sněhem desítky skautských rukou. Jeho každoroční pouť a šíření celou Evropou je fascinující. Betlémské světlo – symbol míru a přátelství – k nám skauti a skautky přivezou i letos. V sobotu 20. prosince se vlaky „rozjede“ do všech koutů republiky, kde si jej budou moci lidé připálit a odnést do svých domovů.

Plamen každoročně putuje z Betléma

do Vídně, kde ho rakouští skauti předali skautským delegacím z celé Evropy. V pátek 19. prosince v 15 hodin světlo v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha převezmou od skautů a skautek zástupci církví a další významné osobnosti. Den poté – v sobotu 20. prosince – se Betlémské světlo „rozjede“ vlaky do celé republiky.

V Libereckém kraji si můžete Betlémské světlo vyzvednout od soboty 20. prosince, kdy bude skauty dovezeno vlakem z Pardubic (R 1268) a následně se vydá do všech koutů kraje.

„Pro skauty je Betlémské světlo symbolem míru, přátelství a klidu a jsem moc rád, že právě toto mohou skauti o Vánocích přinášet lidem do jejich domovů,“ popisuje smysl akce pro skauty a skautky jejich starosta Josef Výprachtický.

Světýlko zažehnuté v místě narození Ježíše Krista k nám letos dorazí již po dvacáté páté. Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do téměř třiceti zemí světa. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se jeho rozdávání stalo součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. K nám se Betlémské světlo dostalo až po pádu čtyřicetileté komunistické vlády a v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

Autor / zdroj: Jana Pekařová

 

Pin It on Pinterest