1

LIBEREC – Smích a rozzářené oči doprovázely předání dárků dětem z dětských domovů, kterým vyvrcholila vánoční akce Strom splněných přání. Tu letos poprvé zorganizoval také Liberecký kraj. Radost dětem udělali členové Rady LK, krajští zastupitelé, členové Ekonomické rady a také zaměstnanci krajského úřadu, kteří byli při předání dárků, ve středu 17. prosince, přítomni.

Multimediální sál krajského úřadu zaplnily dětie Semil, Jablonce nad

Nisou a Dubé Deštné. Právě tyto domovy byly do prvního ročníku vybrány. Pod stromečkem si přály najít většinou hračky nebo sportovní vybavení, ti starší už i něco praktického. Kromě předání dárků byl připraven i doprovodný program.

Obrovský úspěch sklidilo kouzelnické vystoupení v podání Štěpána Šmída. Nejenže předvedl své umění, ale do svého představení děti aktivně zapojil. Vánoční atmosféru písničkami naladila krajská hudební kapela KULKy Band a na závěr si program připravily i děti. Diváky zaujal francouzský tanec kankán, gymnastické vystoupení, připravené básničky i zpěv. Součástí byla i malá výstavka, kterou s sebou přivezly děti z Jablonce nad Nisou.

„Myslím, že se první ročník Stromu splněných přání opravdu vydařil. Všichni přítomní a zejména děti, pro které jsme akci zorganizovali, si předvánoční a velice příjemné odpoledne užili. Nesmírně si vážím mimořádného zájmu a snahy všech zapojit se. Smích a rozzářené dětské oči jsou pro nás jistě tou největší odměnou,“ říká ředitel Krajského úřadu Libereckého kraje René Havlík.

Kromě jednotlivých vánočních dárků si dětské domovy odvezly i dárky společné. Díky zapojení členů Ekonomické rady se mohou radovat z dvou tabletů. „Mezi přáními, která nám děti poslaly prostřednictvím ředitelů dětských domovů, bylo i jedno speciální, a to tablet pro neslyšící. S prosbou o pomoc pořídit tento dárek jsem se obrátil na členy Ekonomické rady. Ti okamžitě reagovali a tablet zakoupili, čímž pomohou desetiletému chlapci odstranit komunikační bariéru. Zájem pomoci byl tak obrovský, že se Ekonomická rada rozhodla pořídit dalších šest tabletů, které jsme po dvou kusech předali do jednotlivých dětských domovů. Jejich přístupu si velice vážím,“ vysvětlil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Liberecký kraj také zprostředkoval kontakt na obecně prospěšnou společnost Tichý svět, která pomáhá neslyšícím. Ta nejenže do pořízeného tabletu nainstaluje speciální aplikaci, vysvětlí využívání služby, ale do dětského domova se ještě vydá a zorganizuje zde kurz základů znakového jazyka.

Autor / zdroj: Markéta Dědková

Pin It on Pinterest