1Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor pomůže již po třinácté školám a organizacím pracující s mládeží s jejich ekologickou výchovou. Do právě vyhlášeného grantového programu mohou své žádosti zasílat všichni, kteří se chtějí se svými žáky věnovat ekovýchovným aktivitám. Podporovány budou převážně projekty, které kladou důraz na práci v terénu, jako například různé výzkumné práce, pozorovávání živočichů a rostlin, péče o přírodní zajímavosti, ekosystém lesa, regionální problémy apod. „Důležitá je pro nás též samotná aktivita dětí, zapojení více subjektů a ideálně víceletá návaznost. Naopak nechceme hradit pouhý nákup kurzů, často již jednou dotovaných. Přednost bude dána projektům s přímou vazbou na Jizerské hory,“ uvedl Ondřej Petrovský, ředitel nadace.

Řada škol a aktivních pedagogů by se ráda věnovala většímu zapojení ekologicko výchovných projektů, ale v rozpočtech škol na tyto aktivity chybí často prostředky. Právě s tímto má grantový fond pomoci. Zájemci vyplní jednoduchý formulář žádosti, který je možné si stáhnout na internetových stránkách nadace www.jizerky.ecn.cz a mohou ho až do 31. ledna 2015 zaslat poštou nebo doručit osobně do kanceláře nadace. V průběhu února proběhne vyhodnocení všech projektů poradním sborem složeným z řad odborníků a těm nejlepším bude poskytnuta finanční podpora. Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor na tomto programu spolupracuje s Lesy České republiky a Správou CHKO Jizerské hory, kde je možné mimo jiné i samotný záměr konzultovat.  „Nerozdělujeme žádné horentní sumy, ale jsem přesvědčen, že i menší částky pomohou školám s napnutým rozpočtem, ve kterém se pak prostředky na jakékoliv činnosti navíc nacházejí jen obtížně. Na druhou stranu se snažíme žadatelům vyjít co nejvíce vstříc a snížit nutnou administrativu na minimu,“ zmínil Petrovský.

Grantový fond ekologické výchovy dětí je pravidelně vyhlašován již od roku 2003 a v jeho historii bylo podpořeno 190 projektů celkovou částkou přesahující 2 mil. korun. Zájem škol plynule stoupá a ukazuje tak zvyšující se zájem pedagogů o tuto problematiku. V prvním roce byly podpořeny jen dvě žádosti celkovou částkou 6 500,- Kč a v roce 2014 se rozdělilo již 260 388,- Kč na 18 velice kvalitních projektů. Vše samozřejmě závisí i na finančních prostředcích, které se podaří nadaci na tento záměr získat od svých dárců. Každoročně se tak obrací na společnosti, které jsou ochotny grantový fond podpořit. „Prostředky nám poskytují převážně regionální společnosti, bez jejichž pomoci by byl celý projekt nemyslitelný. Peníze skládáme po menších částkách a tak i dar v řádu tisíci korun je pro nás velice vítaný,“  uzavřel Petrovský.

 

Více informací: Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor,

                           tel.: 605 701 503, e-mail: jizerky@ecn.cz, www.jizerky.ecn.cz

Zdroj: Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor

Pin It on Pinterest