1

Od poloviny prosince má Liberecký kraj jako vlastník silnic II. a III. třídy v provozu svou první meteohlásku.

V rámci akce Rekonstrukce silnice III/29019  Horní Polubný – Kořenov, kterou Liberecký kraj realizuje z Regionálního operačního programu, byla postavena a dána do provozu první meteostanice na silnicích ve vlastnictví Libereckého kraje, která se nachází na křižovatce silnic I/10, III/29019 a II/290 v Kořenově. V současné době je již meteostanice zapojena do celostátního systému jednotného systému dopravních informací, včetně videodohledu: http://meteo.ntd.cz/korenov/ .

Pro správu a údržbu jsou podle Martina Čápa, vedoucího oddělení investic Krajské správy silnic LK,  meteostanice důležitým faktorem.

„Meteostanice informují o tom, kolik kde leží sněhu, jaký fouká vítr nebo jestli se na silnici nevytvořilo nebezpečné náledí, případně, zda-li se náledí nedá očekávat,“ vysvětlil vedoucí oddělení a doplnil, že v některých případech lze meteostanice napojit na proměnné dopravní značky, které informují i účastníky silničního provozu přímo.

 

Do současné doby byly v provozu pouze meteohlásky na silnicích ve vlastnictví státu, tedy na rychlostních silnicích a na silnicích I. třídy, které spravuje Ředitelství silnic a dálnic ČR. Liberecký kraj v rámci správy a údržby silnic II. a III. třídy využíval zejména informace z těchto meteostanic. „Vzhledem k tomu, že pokrytí meteostanic na státních silnicích nedostačuje, a v některých oblastech Libereckého kraje se silnice I. třídy nenachází, nechal Liberecký kraj zpracovat studii pokrytí silniční sítě kraje meteostanici. Cílem je optimalizovat finanční prostředky na výkon zimní údržby a dosáhnout finanční úspory,“ uvedl Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy KÚ LK.

 

V roce 2015 plánuje Liberecký kraj realizaci další meteostanice a to na silnici II/295 u Studence, Zálesní Lhoty. V dalších letech plánuje kraj výstavbu meteostanic zejména v oblastech mimo silniční síť státních silnic, konkrétně například u obce Bohatice a obce Tuhaň na Semilsku.

Tyto meteostanice jsou již naprojektovány a jsou vydaná povolení k realizaci,“ prozradil krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

01 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
485226302 / 739541588

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest