1

Prvni tajná verze českého Papamobilu

Ohromným úspěchem zakončila rok 2014 Technická univerzita v Liberci, když získala lukrativní a velmi prestižní zakázku na originální český Papamobil. „Zakázku jsme získali přímo, bez výběrového řízení. Prostě jsem jel minulý týden do Prahy a tam mi zástupci Hradu vrazili do ruky podepsaný papír,“ objasnil proces profesor Miroslav Černík ředitel, pro vědu a výzkum na Ústavu CxI.

Důvod, proč byla vybrána naše univerzita, je jednoduchý. Máme několik fakult a dva ústavy, které se projektu mohou věnovat, a celkem 700 oborů. Jsme fakt dobří. Nejsme jen technika, ale univerzita s kladným nábojem,“prohlásila mluvčí TUL Jaroslava Kočárková.Naše univerzita má velmi dobré jméno, o které se dlouhodobě starám. Valím do novin kladné zprávy, i když si je někdy musím vymyslet. Ale vyplácí se to. Pod jejich vlivem je i Hrad přesvědčený, že lepší volbu nemohl udělat,“ dodala.

Zadání není vůbec jednoduché, ale my se – jak známo – ničeho nebojíme. Věříme, že na jeho řešení budou spolupracovat všechny fakulty, i když výsledky projektu si samozřejmě vykáže do RIVu náš Ústav,“ prohlásil Petr Tůma, ředitel CxI. „Využijeme zde zkušenosti konstruktérské i mechatronické a je naprosto samozřejmé, že základem celého vozidla budou různé nanomateriály, především nanovlákna. Na konečné konstrukci jsme se ještě neshodli, ale předpokládáme, že ve výsledku bude celý Papamobil vytištěn na 3D tiskárně,“ nastínil způsob řešní docent Tůma.

Na vývoji se ale budou podílet i jiná pracoviště. Fakulta architektury pracuje na designu celého vozidla, Ústav zdravotních studií dodá diagnostiku hlídající zdravotní stav přepravované osoby, Pedagogická fakulta se postará o šíření myšlenek z vozu do jeho okolí formou výukových programů a Ekonomická fakulta bude mít za úkol zvyšování rozpočtu celého projektu. „Projekt by měl výrazně pomoci v zatím neuspokojivém čerpání evropských peněz v novém plánovacím období,“ prohlásil nejmenovaný leč věrohodný zástupce Hradu a dodal: „ Je všeobecně známo, že Česká republika velmi obtížně hledá projekty, do kterých by mohla nalít co nejvíce peněz z evropských dotací. Tento projekt je jako dělaný na to, aby získal podporu Bruselu.“

Přesto, že je projekt tajný, podařilo se nám získat několik údajů o prototypu vozidla. Jedna verze byla totiž krátce vystavena ve vestibulu CxI jako zlatý hřeb vánočního večírku našich vědců.. „Vozidlo má mít například dvě nádrže, jednu menší na  benzín a druhou větší na becherovku. Vozidlo má také nafukovací podvozek, protože, jak je známo, náš „papa“ si libuje ve vodních sportech. Navíc celé vozidlo musí být vzdušné, aby zde byl zajištěn kontakt s lidem. Řízení musí být zajištěno hlasem, protože posádka vozidla se ráda poslouchá…,“ dodal zástupce Hradu s tím, že vědecké týmy Technické univerzity v Liberci mají plnou důvěru míst nejvyšších.

A my všem čtenářům přejeme šťastné vyjetí do roku 2015 ve zdravém voze s plnou nádrží dobrých předsevzetí.

MČ, red

Zdroj: TUL

Pin It on Pinterest