1

Celá trať ČEZ Jizerské 50 je nyní pod sněhem a přípravy na závod běží naplno. Na potenciálních kritických místech – bedřichovském stadionu a úvodních kilometrech trasy – je nyní okolo 30 centimetrů technického a přírodního sněhu. Podle předpovědí počasí má do Jizerské 50 ještě sněžit a zároveň se mají teploty držet okolo nuly, takže letošní závod by nemělo nic ohrozit. Víkend ČEZ Jizerské 50 se uskuteční v termínu 9.- 11. ledna 2015.

V Česku není slavnějšího zimního závodu. Jizerská 50 je synonymem pro běžecké lyžování. Je výzvou a zároveň silným zážitkem. Na začátku tradice trvající přes 45 let stáli severočeští horolezci, dnes jsou to tisícovky nadšených běžkařů, kteří si užívají jedinečnou atmosféru v srdci Jizerských hor.

V rámci třídenního programu od 9. do 11 ledna 2014 se běží individuální závody na 25, 30 nebo 50 kilometrů. Relativně novou výzvou je pak štafetový závod firem. Jeho se účastní za každou firmu čtyři závodníci či závodnice a každý musí zdolat tříkilometrový úsek. Je to ideální forma, jak stmelit pracovní kolektiv, změřit síly s konkurencí, zažít pořádné dobrodružství a stát se součástí slavné sportovní události.

Slavnostní zahájení běžkařského svátku proběhne již v pátek 9. ledna v 19 hodin na stadionu v Bedřichově, kde se od 19:30 uskuteční dobová jízda ve formě historického závodu. Ještě před tím se však v pátek uskuteční několik menších závodů – v 9 hodin se poběží ČEZ Bedřichovská 30 volnou technikou a od 14 hodin odstartuje také Dětský závod. V sobotu 10. ledna je od 9 hodin na programu Intersport Jizerská 25 a od 15 hodin bude probíhat štafetový firemní závod s názvem Jizerská Firemní.

Hlavní závod, slavná Jizerská 50, odstartuje v neděli 12. ledna v 9 hodin ze stadionu v Bedřichově v několika vlnách. Bedřichov bude pro dopravu uzavřen v sobotu i v neděli, pro závodníky i doprovod bude pro oba dny k dispozici kyvadlová doprava z Liberce a Jablonce nad Nisou zdarma.

Tradiční závodJizerská 50 je lyžařský běžecký závod, který je součástí závodů světové ligy dálkových běhů Wordloppet a patří k nejoblíbenějším běžkařským trasám v republice. Od čtvrtého ročníku nese Jizerská padesátka podtitul Memoriál Expedice Peru 1970 na počest patnácti zemřelých horolezců, kteří se několik měsíců předtím zúčastnili třetího ročníku tehdy začínajícího závodu. V Peru se chystali pokořit nejvyšší horu peruánských And, avšak výprava skončila pod kamennou lavinou na úpatí Huascaránu.

Chráněná krajinná oblast nabízí mimořádný zážitek rekreačním i závodním běžkařům, kteří si mohou vybrat z několika základních tras. K nejkrásnějším patří okolí Kristiánova, Bedřichova, Nové Louky a Jizerky. Trať je pravidelně udržována frézovou rolbou a na každém rozcestí naleznete orientační tabule a rozcestníky.

Pin It on Pinterest