0000000000001

Nový rok přináší čas, kdy lidé bilancují ten předcházející a dávají si předsevzetí na ten příští. Možná právě Vy, patříte k těm lidem, kteří si říkají. Všechno je dražší, pracuji stále více, zaplatím složenky a účty a nic mi nezůstane. Možná si pokládáte otázku, co v novém roce dělat lépe a jinak? Možná si říkáte, že si budete peníze odkládat a rozhodujete se kam?

Třeba při správě rodinných financí. Máte dvě základní možnosti. Můžete se zaměřit na zvýšení příjmu nebo snížení výdajů. Pokud nevíte, jak více vydělat, můžete snížit výdaje. Snížení výdajů, je většinou o dost rychlejší. Již moje babička říkala, že nejlépe vydělané peníze, jsou ušetřené peníze. Kde tedy hledat možné úspory? Šetřit se dá různě.

Jedním z největších výdajů bývají náklady na bydlení. Spotřeba vody, elektřiny, topení. Většina z nás žijeme svůj život podle návyků. Jsme nějak naučeni podvědomě fungovat. Cena vody a vodného a stočného se za posledních pár let velmi výrazně zvýšila. Voda začíná být velmi drahá komodita. A proto je dobré se zamyslet, jak na ní ušetřit. Zda je nutné si napouštět vždy vanu, nebo se jen osprchovat? Jak v zimě správně větrat. Odborníci se shodují, že by se v zimě mělo větrat krátce intenzivně. Tady, otevřít okno dokořán a udělat průvan. Stačí na 1.min, tak aby se vzduch vyměnil, ale nestačili se ochladit stěny. Na elektřině se dnes dá ušetřit také. Zkontrolovat, zda mám odmraženou lednici a mrazák. Zda, když vařím používám pokličku? Existují dnes také elektronické aukce, kde se dá elektřina koupit /vydražit/ levněji a vyměnit dodavatele. Mnohdy zjistíte, že těmito zdánlivě velmi jednoduchými změnami ušetříte v ročním vyúčtování tisíce.

Pokud se budeme držet bydlení. Další možnou úsporou je správný výběr a nastavení hypotéky. Nebo kalkulace, zda Vaši měsíční platbu za nájem, by nebylo vhodnější nasměrovat do vlastního bydlení. Z mé dlouholeté zkušenosti, je správné rozhodnutí a konzultace v této oblasti velmi důležitá. Může Vám doslova přes noc změnit rodinný rozpočet. Pokud totiž využijete tu nejlepší nabídku a získáte hypotéku správně nastavenou, může být rozdíl, za to samé 1.000,-Kč měsíčně i více, podle výše hypotéky. Což je 12tis za rok a pokud máte fixaci na 5.let, tak je to 60.tis Kč. A to jsou peníze, které nemusíte zaplatit. Tedy zůstanou Vám. Pokud bych si položil otázku. Pokud by Vám do schránky přišla složenka na 60 tisíc Kč, kterou by jste měli zaplatit. Jak by jste se asi cítili?? Jakou odměnu, by jste zaplatili právníkovi, pokud by to vyřešil, tak aby jste to nemuseli platit? Hodnota rady, při výběru správného financování bydlení, se pohybuje ve stejné výši. A pokud se budeme bavit o hypotéce na 20.let, tak si to vynásobte a dojdete k částce, která se pohybuje ve statisících.

Možná uvažujete o nějaké půjčce? Možná nějakou již máte? Toto je další oblast, kde mohou utíkat peníze z rodinného rozpočtu. Pro půjčku si nechodíme každý den. Možná právě proto mnoho lidí při výběru chybuje a neřídí se základními pravidly. Každý klient by se měl držet základních pravidel. Neměl by se omezovat pouze na úrok, protože nízký úrok ještě neznamená, že půjčka nebude mít extrémní vedlejší výdaje. Zaměřte se na tzv. RPSN, tedy roční procentní sazbu nákladů. Tento ukazatel v sobě ukrývá nejen úroky, ale zohledňuje celkové náklady. Čím nižší je jeho hodnota, tím je půjčka levnější.

Řada lidí vyrazí za půjčkou /hypotékou/ rovnou do banky, v níž má běžný účet, aniž by si porovnali nabídky konkurence. To je zásadní chyba, která člověka může stát tisíce korun. Nabídky finančních institucí se totiž liší jako den a noc. Také si říkají, že si to zařídí bez pomoci konzultanta. Ano i to je možnost, z vlastní praxe však vím, že klienti, kteří mi právě toto říkali, tak jsou dnes moji nejvěrnější klienti.

Než se zadlužíte, raději si odpovězte, zda není levnější na danou věc si jednoduše našetřit. Půjčování si na dovolenou nebo vánoční dárky je na pováženou. Falešné zvyšování životní úrovně pomocí úvěrů vede do slepé uličky. Peníze by jste si měli zkrátka půjčovat pouze na věci, které si uchovají hodnotu i po splacení závazku, popřípadě ji ještě zvýší.

Do nového roku jsem pro Vás připravil možnost osobní konzultace po dobu 1/2 hod a možného zpracování Finančního plánu zaměřeného na osobní rodinné finance a možné úspory. Zájemci se mohou přihlásit na emailu: zdenek.svoboda@bcas.cz a zadáním svého telefonu a jména a příjmení. Moje asistentka Vám následně domluví schůzku se mnou.

Přeji Vám krásný nový rok 2015 Svoboda Zdeněk

___________

Bc. Svoboda Zdeněk- finanční konzultant

Po absolvování vysoké školy jsem pracoval v Komerční Bance v oddělení internetového a telefonního bankovnictví. Pracoval jsem nejprve jako telefonní bankéř a následně také jako osobní bankéř, vedoucí týmu a také na pozici supervizora. Mou kompetencí /pracovní náplní/ bylo řídit tým telefonních bankéřů, realizovat nové transakce a zavádět nové produkty a aktivně je nabízet klientům po telefonu a internetu.

Poté jsem nastoupil jako Unit manager do společnosti Aviva životní pojišťovna,a.s. Vedl jsem tým 10 poradců v pojišťovně, která jako první v ČR nabízela IŽP. Po dobu 4 let jsem se pohyboval mezi nejlepšími manažery v ČR. Aviva životní pojišťovna se profilovala, jako specialista na IŽP pro vyšší střední třídu.

Následně jsem rok pracoval pro společnost ING, kde jsem se potkal i s panem Rusnokem, který byl v té době předsedou PF ING. U společnosti ING jsem pracoval na pozici managera a řídil tým 14 poradců. Naší specializací bylo, kromě IŽP také Penzijní připojištění a investice a také firemní obchod. Součástí firemního obchodu bylo vyjednávání se zaměstnavateli o příspěvcích na PP a IŽP pro zaměstnance.

Poté jsem přijal nabídku od společnosti AEGON pojišťovna a pracoval na pozici regionálního ředitele. Společnost Aegon jsem přivedl do Liberce /do té doby zde neměla pobočku/. Mým úkolem bylo najít vhodné prostory, zařídit a vybavit kanceláře. Podepsat nájemní smlouvu, zaměstnat asistentku a postavit na zelené louce regionální ředitelství. Ve společnosti Aegon jsem jako ředitel vedl 3 manažery a 32 poradců po dobu 2.let. V této firmě jsem měl možnost se seznámit s panem Vladimírem Bezděkem, který v té době byl generálním ředitelem společnosti Aegon. Také byl předsedou několika důchodových komisí pro různé vlády.

Nyný pracuji již 5 let jako nezávislý finančí konzultant a mojí specializací je snižování poplatků za finanční produkty a přinášení peněz navíc klientům. Zabývám se finanční nezávislostí klientů, řeším jejich vysněné bydlení, několika milionové zajištění za peníze, které na trhu nejsou běžné, nižší splátky hypotéky v průměru o 700,-Kč měsíčně, levnější pojištění až o 50%, vyšší zhodnocení úspor a Renta již od 50 let.

Volba vhodných finančních nástrojů napříč trhem bankovních, pojišťovacích či spořících produktů může výrazně ulehčit výdajové nebo přilepšit příjmové stránce Vašeho rodinného rozpočtu.

Finance a poradenství je pro mne vášeň. Přinášet lidem peníze navíc a plnit jejich sny mě naplňuje.

Bc.Svoboda Zdeněk, finanční konzultant email: zdenek.svoboda@bcas.cz

Pin It on Pinterest