0000000001

Jako nová je po celkové rekonstrukci ve Frýdlantu mateřská škola v ul. Sídlištní. Snížení energetické náročnosti objektu s přípravou pro bezbariérové využití a se zlepšením podmínek pro děti přišlo na pět a půl milionu korun. Město na projekt „Snížení energetické náročnosti budovy objektu MŠ Sídlištní, č.p. 1228, Frýdlant“ využilo třímilionovou dotaci z Operačního programu Životní prostředí.

Obnova MŠ Sídlištní, která je jedním z pracovišť Základní školy, Základní umělecké školy a Mateřské školy Frýdlant, začala v září minulého roku a probíhala až do konce listopadu 2014.

„Osm desítek dětí jsme přestěhovali do školkového provizoria, které jsme v minulosti kvůli chystaným opravám mateřinek zřídili v základní škole v Bělíkově ulici. Přeměnit druhé patro školy pro tento účel nám dovolil snižující se počet dětí na základních školách a také vybudování nového, modernějšího pavilonu školy v jejím areálu,“ vysvětluje starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Sídlištní mateřská škola pak v průběhu několika měsíců prošla výraznou obnovou. „Školka má nová okna s vnitřními žaluziemi a nové klempířské konstrukce. Zateplili jsme fasádu a střešní konstrukci a vybudovali přístavbu a rampu pro bezbariérový vstup u hlavního vchodu školky,“ vyjmenovává starosta. Město pamatovalo i na vnitřní přípravu elektroinstalace a stavebního řešení pro budoucí dodávku bezbariérového výtahu, se kterým se tam v příštích letech počítá. Celý objekt má nové podlahové krytiny a také se vymaloval. Děti se do školky vrátily hned po Novém roce.

Oprava školek a snížení jejich energetické náročnosti je pro Frýdlant jedním z důležitých cílů. Myslí se na zkvalitnění prostředí pro žáky a učitele. Pamatováno je i na děti s tělesným postižením. „V současné době naše školky nenavštěvuje žádné dítě s tělesným handicapem s požadavkem na bezbariérovost. Nicméně, až ta situace nastane, budeme na ni připraveni. Dnes můžeme v takovém případě nabídnout místo ve školce u základní školy v ul. Bělíkova, která už bezbariérová je,“ říká Mgr. Věra Dunajčíková, ředitelka ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant.

Bezbariérové vstupy do školek pak kromě rodičů dětí s handicapem ocení i ti, kteří svou ratolest do školky doprovázejí s mladším sourozencem v kočárku.

Ve Frýdlantu je MŠ Sídlištní v krátké době druhá školka, která prošla kompletní rekonstrukcí. „V současné době už se navíc pracuje na rekonstrukci další. Tentokrát jde o mateřinku v Jiráskově ulici, kterou navštěvuje 45 dětí,“ doplňuje starosta Ramzer.

Frýdlant 08/01/2015
Foto: Jan Mráz
mh

Zdroj: Město Frýdlant

 

Pin It on Pinterest