000001

Jedna z nejvýznamnějších libereckých rodin, která na přelomu 19. a 20. století významně ovlivnila město a jeho tvář, je tématem nového libereckého turistického okruhu nazvaného Po stopách Liebiegů.

Rodina textilních průmyslníků se zasloužila o rozvoj průmyslu na Liberecku a firma Johann Liebieg & Co. svého času zaměstnávala tisíce zdejších obyvatel. Jejich liberecká textilní fabrika byla jedním z největších výrobců látek v celé tehdejší monarchii.

V dnešním Liberci po sobě Liebiegové zanechali stopy především v podobě architektury a architektonických celků. Nový turistický a průvodcovský okruh, který rozšiřuje nabídku města pro návštěvníky, provede zájemce více či méně známými místy v Liberci.

Objekty a místa jsou označena očíslovaným skleněnými tabulkami nebo stojany, z nichž se lidé dozvědí základní informace ve čtyřech jazycích. K novému průvodcovskému okruhu byla také vydána čtyřjazyčná brožura, která je volně dostupná na městském informačním centru spolu s mapovým podkladem, podle něhož mohou turisté putovat po Liberci.

Trasa návštěvníky zavede na 17 míst. Například do Liebiegova městečka, na původní sídliště Domovina, k vilám rodiny či na Libereckou výšinu. Více informací lze získat na městském informačním centru a na webových stránkách, kde je k dispozici interaktivní mapa všech míst.

Zdroj: Kudy z nudy

 

Pin It on Pinterest