000000001Prvním libereckým mládětem roku 2015 je tříkrálový buvolec jménem Mel

Do stájí kopytníků přibyl další samec buvolce běločelého (Damaliscus pygargus phillipsi). Od ošetřovatelů získal jméno Mel, které však neodkazuje ke křestnímu jménu populárního herce, nýbrž čerpá z pojmenování právě jednoho z biblických králů.

V libereckém chovu, který u buvolců započal v roce 1973 se jedná již o 113. mládě. Shodou okolností i poslední junior roku 2014 byl samec blesboka, jak bývá buvolec též označován. Ten dostal jméno Marwin a na svět přišel v době adventní – 16.12.2014.

Buvolec běločelý patří mezi antilopy s původem na africkém kontinentu. Tam se nyní přirozeně vyskytujZOO LIBEREC | Poslední mládě roku 2014 - buvolec Marwine již jen v Jihoafrické republice. Díky introdukci na nová území jej můžeme nyní najít také v Namibii, Botswaně a na území Zimbabwe. V ohrožení je tento druh kvůli nadměrnému lovu pro maso. Přirozenými zvířecími predátory jsou lvi, levharti a hyeny.

V areálu ZOO Liberec najdete buvolce běločelé ve společné expozici se zebrami Chapmanovými. Ta se nachází přímo u budovy nového vstupu. V těchto dnech liberecké stádo zahrnuje čtyři samce a tři samice.

Zdroj: Kudy z nudy

 

Pin It on Pinterest