1Mimořádný projekt, světová premiéra opery Legenda o Kateřině z Redernu významné české skladatelky Sylvie Bodorové, zaznamenal již na své premiéře, 19. 12. 2014, nebývalý úspěch u libereckého publika.

Opera byla zkomponována právě pro soubor liberecké opery, na podnět bývalého ředitele Divadla F. X. Šaldy v Liberci Martina Otavy, který je pod projektem podepsán nejen jako autor námětu, ale především jako režisér inscenace. Příběh, jenž byl do operního libreta zpracován samotnou skladatelkou, vypráví o rozporuplné aristokratce, hraběnce  Kateřině z Redernu

(1564?-1617), která po smrti svého manžela spravovala panství Liberec, Frýdlant a Záwidov a časová osa příběhu nás zavádí do doby od císaře Rudolfa II. až k historickým událostem na Bílé hoře. Právě uchopení regionální tématiky (Liberecko, Frýdlantsko) podtrhuje prestiž celého projektu a jeho výjimečnost tkví nejen v jeho zpracování, ale i v ojedinělé snaze, uchopit příběh z daného regionu a zpracovat jej pro operní soubor dané lokality. Za dirigentským pultem se divákům představí Marek Štilec, pod výtvarnou stránkou inscenace je podepsán Aleš Valášek a choreografie, která hraje v inscenaci velmi důležitou roli, je dílem Aleny Peškové.  Jak již bylo zmíněno, operní titul Legenda o Kateřině z Redernu byl zkomponován přímo „na tělo“ umělcům, kteří jsou s Libercem neodmyslitelně spjatí – hlavní role byla svěřena Lívii Obručník Vénosové, člence libereckého operního souboru a Lucii Kašpárkové. V nemalých rolích se pak můžete těšit na sbor, balet a samozřejmě orchestr Divadla F. X. Šaldy.

DSC 5094

Termíny představení naleznete zde.

Text článku: Divadlo F. X. Šaldy
Foto: Roman Dobeš

 

 

Pin It on Pinterest