Popisek: Foto: MAFA - Boøivoj Èerný

Nejlepší českou vysokou školou zaměřenou na strojírenství se letos stala Fakulta strojní Technické univerzity v Liberci. Naše fakulta se totiž umístila na první příčce hodnotícího žebříčku Hospodářských novin. Byla hodnocena dobře i v minulém ročníku, kdy obsadila třetí místo, letos se však vyšvihla na příčku nejvyšší. Podle Hospodářských novin si úspěch na své konto připsala „díky zájmu o fakultu, dobré vědě, zahraničním zkušenostem vyučujících a možnosti studia v cizině“.

Hospodářské noviny hodnotí kvalitu fakult technických univerzit každoročně. Naše fakulta strojní letos těsně –  o dvě desetiny procenta –  předběhla vítěze minulého ročníku, pražské ČVUT, které se letos propadlo na třetí příčku. Brněnskému VUT patří i letos druhé místo. Na čtvrtém místě skončila Fakulta strojní ZČU v Plzni, pátou příčku obsadila Fakulta strojní VŠB-TU Ostrava a šestici uzavírá Fakulta výrobních technologií a managementu UJEP v Ústí nad Labem.

A co dále o nás píší Hospodářské noviny:
“Liberecká strojní fakulta se na první příčku dostala především díky světovosti, do které spadá minimálně jeden semestr studenta strávený za hranicemi i přítomnost studujících cizinců. Strojařinu v tuzemsku studuje necelých dvanáct a půl tisíce lidí. Minulý rok si do Liberce poslalo přihlášku zhruba osm stovek žáků a škola přijala osmdesát čtyři procent z nich. Do Brna se hlásilo přes dva a půl tisíce uchazečů a do Prahy necelé dvě tisícovky zájemců. Obě školy přijaly většinu uchazečů. Velký zájem o vzdělání mají také mladí technici v Ostravě a v Plzni, kde si index na studijním oddělení vyzvedává vůbec nejvíce studentů“.

Obecně u technických škol platí, že jsou k přijímání studentů benevolentnější než univerzity s humanitním zaměřením, a dávají tudíž větší šanci začít studovat. Nabírají hodně studentů, na druhou stranu ale velké procento z nich nedojde ani k bakalářským zkouškám. „Považuji to za správné. Šanci dostane většina uchazečů, ale na druhé straně si tyto školy zachovávají svoji tradičně vysokou úroveň. Studentům nic neodpouštějí, ale právě proto z nich odcházejí velmi kvalitní absolventi,“ řekl k tomuto tématu rektor naší univerzity Zdeněk Kůs.

Na jiném místě HN připomněl, že naše univerzita se může pochlubit úzkou spoluprací s průmyslovou praxí. Témata diplomových prací na technicky zaměřených fakultách přicházejí z velké části z průmyslových podniků a sStudenti v nich řeší konkrétní problémy. Pro vědeckou práci mají u nás studenti podle rektora velmi dobré podmínky. „Mezi našimi absolventy technických oborů nemáme prakticky nikoho, kdo by byl v evidenci úřadu práce, zaměstnání nacházejí bez problémů,“ řekl.

České vysoké školy zaměřené na přírodní nebo technické obory jsou považovány za poměrně kvalitní.  Technická univerzita je na seznamu škol, jejichž absolventy zaměstnavatelé upřednostňují. Hospodářským novinám to řekl Jan Zimmel, šéf divize Engineering v personální agentuře Hays Czech Republic.

Celý článek HN najdete na:  http://archiv.ihned.cz/c1-63417650-strojari-ze-severu-tesne-predbehli-brno

red

Zdroj: TUL

Pin It on Pinterest