0000001

V bývalém žulovém lomu Na Bídě v centru Liberce vyrostla v minulých dnech největší ledová stěna ve střední Evropě. Bývalý žulový lom v samotném centru města se přeměnil na ideální tréninkový areál, který návštěvníkům nabízí velké množství různě náročných cest.
Ledové aréně v Liberci mohou vyznavači lezení po ledu pilovat svou techniku. Ta vznikla přímo v centru Liberce, v bývalém žulovém lomu, nedaleko ulice Skřivánčí kámen. 25metrová ledová horolezecká

stěna je svými rozměry největší ve střední Evropě. Na stěně jsou čtyři linie dlouhé 15 až 18 metrů, vhodné pro začátečníky i pokročilé.

Místní horolezci, kteří stěnu vytvářejí, využili mrazivého počasí v minulých dnech a na skálu rozprašují pomocí trysek vodu. Led tak rychle pokryl plochu dvou tisíc metrů čtverečních. Výška kolmých stěn lomu místy přesahuje 25 metrů a nouze zde není ani o náročné drytoolové převisy. Led má tloušťku od pěti do deseti centimetrů a lezení po něm je jiné než u přírodních ledopádů. Jak dlouho ledová stěna vydrží není jasné, vše záleží na přízni počasí.

Bývalý lom Na Bídě mají horolezci dlouhodobě pronajatý od libereckého magistrátu. Stejně jako loňská premiérová sezona ani letošní zatím ledolezení v Liberci moc nepřeje. V Libereckém kraji je to jediná umělá ledová stěna. Ve volné přírodě jsou v kraji mezi lezci oblíbena zejména dvě místa v Jizerských horách, Štolpišský ledopád nedaleko Hejnic a ledopád v Oldřichově – v bývalém žulovém lomu, který je na soukromém pozemku (lezení je tolerováno).

 

Pin It on Pinterest