01

BEDŘICHOV – Ve čtvrtek večer se v okolí Bedřichova v Jizerských horách uskutečnilo taktické cvičení složek IZS, které bylo připravováno téměř 2 roky. Akce se odehrála za ztížených klimatických a světelných podmínek a šlo vůbec o historicky první noční cvičení v Libereckém kraji s účastí vrtulníků Letecké služby PČR.

Námětem cvičení byl požár horské chaty ohlášený ve večerních hodinách (20:00) v odlehlé části Kristiánov, kam se hasiči nemohli dostat kolovou technikou.

Přepravu sil a prostředků pro hasební zásah muselo zajišťovat jejich obojživelné pásové vozidlo Hägglunds, pásová technika Horské služby ČR a také policejní vrtulník, který přistál pro materiál na sněhové pláni v Bedřichově. Nutné vybavení pro hasiče (hadice, čerpadla atd.) vážilo téměř 350 kg. Hasičům se podařilo vytvořit funkční dálkové vedení vody v délce 320 metrů z nádrže na Malém Kamenickém potoce a simulovaný požár zlikvidovat. Na místě zasahovaly 4 jednotky.

Další zlomová fáze cvičení nastala ve chvíli, kdy hlídka PČR na sněžném skútru náhodně objevila před Blatným rybníkem (Studené údolí) skupinku turistů, kteří opustili hořící objekt. Zjišťuje se, že 25 ubytovaných lidí + doprovod odešli z chaty a jelikož nebyli schopní se dohodnout, jakým směrem se vydat, utvořili 3 skupiny, z nichž se každá vydala jiným směrem. Vlivem stresu, zimy, tmy u nich došlo ke ztrátě orientace. Rozjíždí se tak pátrací akce, kterou řídí PČR. Povolán je druhý vrtulník s termovizí, který pomáhá při vyhledávání pohřešovaných. Důležitou úlohu zde hrají členové Horské služby ČR, kteří dobře znají terén a přepravují zachráněné pomocí skútrů a čtyřkolek na shromaždiště na Nové Louce. Zhruba po třech hodinách jsou všichni nalezeni, ošetřeni a přepraveni do bezpečí, čímž cvičení končí.

Cvičení ukázalo, jak jsou složky IZS schopné spolupracovat v nestandardních situacích a nesourodých činnostech. Ověřena byla komunikace mezi zúčastněnými složkami i s operačními středisky všech úrovní. Akce z velké části vyžadovala práci s mapovými podklady a systémy GPS.

Autor / zdroj: Zdenka Štrauchová

 

Pin It on Pinterest